Negocierile dintre Grecia si sectorul privat sunt "extrem de dificile"

Joi, 02 Februarie 2012, ora 19:41
1113 citiri
Negocierile dintre Grecia si sectorul privat sunt "extrem de dificile"

Negocierile dintre autoritatile elene si sectorul privat privind stergerea voluntara a unei parti a datoriei tarii sunt "extrem de dificile", a declarat joi seful ministrilor de finante din zona euro, Jean-Claude Juncker, relateaza AFP.

Intr-o discutie cu liceenii la Luxemburg, el a precizat de asemenea ca deciziile luate la summitul european de la 30 ianuarie de la Bruxelles sunt "insuficiente".

"Sunt pe cale de a negocia (...) cu sectorul bancar privat si guvernul grec participarea sectorului privat la reducerea datoriei Greciei", a explicat Juncker, care este de asemenea premierul Luxemburgului. "Sunt negocieri extrem de dificile, ceea ce inseamna ca sunt pe cale de a trai ultimul moment agreabil al zilei (...), deoarece trebuie sa ma intorc pentru a continua aceste dezbateri", a spus el.

Afirmatiile sale contrasteaza cu declaratiile facute recent de diversi responsabili privind starea negocierilor intre Grecia si creditorii sai privati. "Continua discutiile constructive asupra stergerii voluntare" a unei parti a datoriei Atenei, a declarat miercuri seara purtatorul de cuvant de la Atena al Institutului International de Finante (IIF), Frank Vogl.

Seful Deutsche Bank, Josef Ackerman, a afirmat la randul sau joi ca un acord este "extrem de aproape", inainte de a adauga totusi ca este o chestiune de "zile sau de saptamani".

In ceea ce priveste masurile adoptate la summitul european de la 30 ianuarie, "ele sunt insuficiente in opinia mea si nu arata o adevarata strategie", a apreciat Juncker.

"Vom reveni asupra diferitelor elemente ale dezbaterii, ale discutiile si ale deciziilor la Consiliul European de la 1 si 2 martie", a adaugat el.

In cadrul aceleiasi intalniri cu liceenii, Juncker a criticat de asemenea si Germania, care, in opinia sa, "nu este atat de virtuoasa pentru a se considera statul virtute, inconjurat de pacatosi".

"Sapte state din cele 17 din zona euro au o datorie publica mai mica decat a Germaniei", a afirmat el, conform declaratiilor citate de presa luxemburgheza.

Totusi, seful ministrilor de finante din zona euro s-a aratat optimist, intr-un interviu acordat postului de televiziune luxemburghez PaperJam. "Nu cred ca stabilitatea financiara a zonei euro este amenintata pe termen lung", a dat el asigurari.

Pactul bugetar care vizeaza intarirea disciplinei comune in urma crizei datoriilor, adoptat la 30 ianuarie, "este un pas suplimentar in sensul clarificarii", a adaugat el.

#Grecia discutii creditori, #Grecia sector privat , #Grecia