O noua zi de foc pentru Europa. Papandreou renunta la referendum

Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 08:36
1232 citiri
O noua zi de foc pentru Europa. Papandreou renunta la referendum
Premierul Greciei, Giorgios Papandreou/SURSA: reuters.com

Prim ministrul grec, Giogios Papandreou a renuntat la referendumul pe tema apartenentei la zona euro, bazandu-se pe suportul opozitiei.

Dupa o zi de haos politic la Atena, Papandreou le-a spus colegilor socialisti ca nu mai e nevoie de un referendum dupa ce opozitia conservatoare a promis ca va sustine planul de salvare de 130 de miliarde de euro convenit la summitul UE cu Uniunea Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International, informeaza Financial Times.

"Neimplementarea pachetului ar insemna inceputul plecarii noastre din zona euro. Dar daca avem consens, nu mai avem nevoie de un referendum", a declarat Girogios Papandreou.

Papandreou s-a razgandit dupa discutiile pe care le-a avut cu presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si cancelarul Germaniei, Angela Merkel, miercuri seara la Cannes.

O schimbare de pozitie s-a inregistrat si in tabara politica adversa, liderul opzitiei conservative, Antonios Samaras spunand ca partidul sau va sustine planul de salvare de 130 de miliarde si conditiile puse de liderii europeni.

Prim ministrul Greciei, presat in continuare sa demisioneze

Cu toate acestea, Samaras, nu are in minte o colaborare de lunga durata cu Papandreou, cerandu-i demisia. Ultimele zvonuri de la Atena arata ca prim ministrul Greciei va renunta la petere daca va castiga votul de incredere de vineri seara.

"I s-a spus ca trebuie sa plece calm ca sa isi pastreze partidul. A fost de acord sa se dea la o parte. S-a comportat civilizat, fara a fi inversunat", a declarat o sursa pentru Reuters.

"Ma bucur sa vad ca sunt suficient de multi politicieni responsabili in Grecia care au inteles mesajul si au vazut prioritatile nationale. Este un lucru extrem de important, pe care il salut", a spus Nicolas Sarkozy.

Tarile din zona Euro, dar si alte puteri non europene ca Statele Unite, China sau Japonia asteapta ca masurile de austeritate sa fie luate cat mai repede pentru a evita colapsul zonei euro afectarea economiei globale.

#referendum Papandreou, #referendum Grecia, #criza grecia, #summit g20, #ajutor grecia , #Grecia