Obama: Austeritatea nu poate fi singura strategie in Grecia

Vineri, 09 August 2013, ora 09:08
1243 citiri
Obama: Austeritatea nu poate fi singura strategie in Grecia
Sursa foto: Washington Post

Barack Obama a pledat joi pentru o politica de crestere in Grecia, afirmand, in fata primului ministru Antonis Samaras, ca austeritatea nu poate fi singura strategie pentru a iesi din criza.

Atat presedintele american cat si Samaras, care s-au intalnit in Biroul Oval dupa-amiaza, au recunoscut importanta reformelor fundamentale in Grecia, supusa unui plan de restructurare drastica in incercarea de a reduce o datorie ce a ajuns la 176% din Produsul Intern Brut (PIB) in acest an, noteaza AFP.

"Am incredere in primul ministru Samaras ca va continua aceste reforme structurale", a declarat Obama jurnalistilor.

"Noi suntem de asemenea de acord ca in fata unor dificultati cum sunt cele ale Greciei, nu putem considera ca austeritatea este o strategie", a adaugat el, in timp ce PIB-ul Greciei a scazut cu un sfert in cinci ani sub efectul crizei.

"Este de asemenea important sa se concentreze pe cresterea economica si locurile de munca, pentru ca istoria a demonstrat ca tarile cu crestere si un nivel ridicat al ocuparii fortei de munca... sunt in masura sa-si reduca mai usor datoria decat tarile unde oamenii nu mai au speranta", a adaugat presedintele american.

La randul sau, Samaras, in timp ce a promis sa faca "tot ce este necesar" pentru a reforma structurile de tara sa, a vorbit despre importanta de "a insista pe crestere si crearea de noi locuri de munca, in special pentru tineri", in randul carora, a reamintit el, rata somajului depaseste 60%.

"Trecem printr-o perioada foarte dura, sacrificiile facute de greci sunt enorme, dar ele nu vor fi in zadar", a promis el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#intalnire Obama Samaras, #relatii SUA Grecia, #masuri austeritate grecia, #reforme economice Grecia, #criza economica grecia , #Grecia