Olli Rehn admite ca vor fi necesari mai multi bani publici pentru Grecia

Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 20:52
1069 citiri
Olli Rehn admite ca vor fi necesari mai multi bani publici pentru Grecia
Olli Rehn

Comisarul european pentru afaceri economice si monetare Olli Rehn a afirmat joi ca vor fi necesare mai multe fonduri publice pentru a compensa deficitul din al doilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia, daca detinatorii privati de obligatiuni elene sunt de acord sa-si asume pierderi, transmite Reuters.

Olli Rehn a declarat pentru Reuters ca liderii zonei euro si institutiile UE vor trebui sa compenseze diferenta, astfel incat datoria publica a Greciei sa poata fi redusa la 120% din PIB pana in 2020.

Oficialul european a anuntat ca se asteapta ca Atena sa ajunga in urmatoarele zile la un acord cu investitorii din sectorul privat in cazul schimbului de obligatiuni prin care acestia vor inregistra in mod voluntar deprecieri ale obligatiunilor guvernamentale elene pe care le detin.

"De fapt, suntem destul de aproape de un acord intre guvernul elen si investitorii din sectorul privat. Ma astept sa se finalizeze in urmatoarele zile, de preferat la sfarsitul lunii ianuarie, nu in februarie", a afirmat comisarul european.

BCE e singura institutie europeana care detine obligatiuni elene

Intrebat daca BCE va prelua o parte din povara prin renuntarea la profiturile ce i le-ar fi adus obligatiunile elene pe care le-a cumparat la un pret scazut de pe piata secundara, Olli Rehn a explicat ca nu doreste sa vorbeasca in numele BCE. Dar oficialul european a subliniat ca impartirea poverii va depinde de deciziile luate de "sectorul oficial si institutiile europene". BCE este singura institutie europeana care detine obligatiuni elene.

Este pentru prima data cand un oficial european clarifica ca vor fi necesari mai multi bani decat cei 130 miliarde de euro planificati pentru al doilea pachet de asistenta financiara pentru Grecia. Totusi, Olli Rehn nu a precizat care va fi valoarea fondurilor suplimentare pentru Grecia.

Impreuna cu noi imprumuturi si alte masuri, datoria Greciei ar urma sa revina la 120% din PIB pana in 2020, de la nivelul de varf de 142% din PIB in 2013. Incepand din ianuarie 2012, bancile vor schimba obligatiunile elene pe care le detin cu unele a caror valoare va fi diminuata cu jumatate. Aceasta reprezinta stergerea a 100 de miliarde de euro din datoria Greciei, in prezent de 350 miliarde de euro.

#olli rehn, #Olli Rehn obligatiuni Grecia, #BCE obligatiuni elene , #Grecia