Olli Rehn, increzator in consolidarea "plasei de siguranta"

Marti, 13 Martie 2012, ora 11:00
1150 citiri
Olli Rehn, increzator in consolidarea "plasei de siguranta"

Vicepresedintele CE Olli Rehn, responsabil pentru afaceri economice si monetare si euro este increzator ca pana la finalul lunii martie se va ajunge la un acord asupra consolidarii "plasei de siguranta" pentru zona euro.

Intre statele din zona euro inca exista unele divergente privind capacitatea Mecanismului european de stabilizare (MES), care va intra in vigoare la 1 iulie acest an, cu un an mai devreme decat era prevazut initial.

MES va circula in paralel, timp de un an, cu Instrumentul European de Stabilitate Financiara (FESF), care are doar un caracter provizoriu. Cele doua structuri reprezentand asa-numita "plasa de siguranta" sunt destinate prevenirii repetarii unor crize a datoriilor in zona euro.

MES a fost prevazut cu o capacitate initiala de 500 de miliarde de euro, insa majoritatea statelor membre doresc majorarea acesteia la 750 de miliarde de euro, prin includerea celor 250 de miliarde de euro ramase in soldul FESF. Pana in prezent, Germania s-a opus cel mai vehement acestui scenariu.

Potrivit lui Olli Rehn, masurile luate in ultimele luni la nivel european, printre care semnarea noului "Pact fiscal", au contribuit substantial la recastigarea increderii pietelor si consumatorilor la nivelul UE.

Pe de alta parte, reprezentantul CE a subliniat ca Spania trebuie sa adopte in acest an masuri de consolidare fiscala astfel incat sa poata fi atinsa tinta de deficit pentru 2013. Ministrii de finante din zona euro au acceptat luni seara o tinta pentru acest an a deficitului bugetar al Spaniei de 5,3% din PIB, fata de 4,4% din PIB prevazuta initial.

In acelasi timp, ministrii de finante din zona euro au subliniat ca este esential ca Spania sa-si poata respecta angajamentul privind un deficit de cel mult 3% din PIB in anul 2013, nivelul maxim acceptat de Pactul de crestere si stabilitate.

#Olli Rehn declaratii faliment Grecia, #criza datoriilor Grecia, #acord creditori Grecia , #Grecia