Papademos: Grecia trece prin cea mai grea perioada din istoria ei

Joi, 15 Decembrie 2011, ora 08:45
1612 citiri
Papademos: Grecia trece prin cea mai grea perioada din istoria ei

Tara s-a scufundat in "cea mai profunda recesiune" din istoria ei, contractia economiei Greciei va depasi 5,5% din PIB in 2011, , a declarat miercuri primul ministru grec Lucas Papademos.

"Anul 2011 va fi cea mai grava recesiune traversata vreodata de aceasta tara, contractia PIB este de asteptat la peste 5,5%", a declarat Papademos intr-o conferinta organizata de camera de comert americano-elena, adaugand ca "avem de urmat o cale dura".

Este al patrulea an consecutiv de declin al PIB-ului Greciei, care se baza pana acum pe o recesiune de 5,5% in 2011. OECD s-a aratat recent mai pesimista, cu o previziune de -6%, aminteste AFP.

Exprimandu-se pentru prima data in public in Grecia de la numirea sa in fruntea unui guvern de coalitie la 11 noiembrie, primul ministru a salutat ultimele decizii ale summitului european din 9 decembrie privind disciplina financiara a tarilor membre.

"Grecia are un interes aici" pentru consolidarea economiei sale si "stabilizarea" sistemului bancar, a spus el.

"Aceasta disciplina ne va permite sa evitam repetarea deficitelor bugetare ce ne-au condus la aceasta criza si ar trebui sa conduca in 2012 pentru Grecia la un excedent primar bugetar ce va da "semnalul de recapatare a increderii in 2013", a mai spus Papademos.

"Reforma administratiei publice" este prioritatea guvernului de coalitie, a declarat el in fata unei audiente de antreprenori, enumerand masurile pentru a incuraja investitiile: "reforma radicala a mecanismului de colectare a impozitelor", "batalia impotriva evaziunii fiscale" si "accelerarea privatizarilor". "In 2012, investitiile private vor atinge cel putin 9 miliarde de euro", a spus el.

Planul de insanatosire a economiei elene dictat de UE si FMI prevede privatizari de 50 de miliarde de euro pana in 2015.

"Fac apel sa profitati de ocazie si sa investiti in tara... sa participati la acest efort supraomenesc, nu este timp de pierdut, este momentul responsabilitatii", a conchis Papademos, chemandu-l pe fiecare om de afaceri sa reflecteze la celebra fraza a presedintelui american John Kennedy: "Ce poti face tu pentru tara ta?".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Grecia, dependentă de turiști. Unul din trei euro câştigaţi în economia țării vine din acest sector
Între 62,8 şi 75,6 miliarde de euro sau 28,5% - 34,3% din PIB, atât a adus turismul Greciei în 2023, conform unui studiu al Confederaţiei Turistice Elene (INSETE), informează publicaţia...
#PIB Grecia, #recesiune Grecia, #criza financiara Grecia premier, #declaratii premier Papademos , #Grecia