Parlamentul elen a ratificat acordul de imprumut cu zona euro

Miercuri, 21 Martie 2012, ora 08:00
1326 citiri
Parlamentul elen a ratificat acordul de imprumut cu zona euro

Parlamentul grec a ratificat in noaptea de marti spre miercuri cel de-al doilea plan european de ajutorare care prevede un imprumut in valoare de 130 de miliarde euro, platit pe o perioada pana in 2015, pentru a evita falimentul tarii, transmite AFP.

Textul care parafeaza conventia de imprumut cu zona euro a fost sustinut fara surprize de 213 deputati - socialisti si conservatori - si respins de 79 de parlamentari din randul stangii comuniste, radicale si al extremei-dreapta, a anuntat presedintele de sedinta la finalul unui vot nominal desfasurat dupa miezul noptii.

Aceasta aprobare era considerata obtinuta dinainte, tinandu-se cont de larga majoritate de care dispune printre cei 300 de parlamentari greci guvernul de tranzitie condus de Lucas Papademos, sprijinit de socialisti si conservatori.

Mandatat pentru a pune in aplicare planul pregatit din luna octombrie de zona euro pentru a evita falimentul tarii, executivul de la Atena, desemnat in noiembrie dupa demisia premierului socialist Giorgos Papandreou, trebuie sa organizeze alegeri anticipate, in principiu pana la jumatatea lunii mai, a caror data exacta va fi anuntata saptamana viitoare.

Guvernul a adoptat acordul saptamana trecuta, dupa unde verde din partea zonei euro pentru deblocarea fondurilor care trebuie sa finanteze pana in 2015 Grecia supraindatorata.

Valoarea totala a fondurilor acordate Atenei se va ridica de 148 de miliarde euro, dupa decizia FMI de de saptamana trecuta de a contribui cu 18 miliarde euro la cel de-al doilea acord de asistenta externa.

Deblocat in schimbul intaririi masurilor de austeritate si de dereglementare aplicate in ultimii doi ani in Grecia, acest pachet financiar se adauga imprumutului de 110 miliarde euro acordat de UE-FMI in mai 2010 si stergerii a 107 miliarde euro din datoria suverana de catre investitorii privati la finalul unei restructurari inedite, definitivata la 12 martie.

Grecia a primit marti din partea creditorilor UE-FMI o prima transa de 7,5 miliarde euro care-i permit sa-si onoreze scadentele. Fara acest plan de consolidare financiara, Atena era amenintata sa intre marti in incapacitate de plata, odata cu scadenta unor obligatiuni in valoare de 14,4 miliarde euro pe care nu ar fi fost in masura sa le ramburseze.

#Parlament Grecia acord imprumut, #Grecia imprumut zona euro, #parlament elen pachet ajutor, #masuri austeritate grecia , #Grecia