Precedentul GRECIA. Vezi urmarile

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 12:02
2347 citiri
Precedentul GRECIA. Vezi urmarile

Reactiile presei internationale in urma aprobarii pachetului de salvare a Greciei in valoare de 109 miliarde de euro au fost diferite si, in cele mai multe cazuri, inadecvate. Vezi ce precedente creeaza, de fapt, decizia luata ieri de oficialii UE.

Declaratiile vin din atat de multe directii (eurocrati, presedinti de tari, oficiali greci, portughezi si irlandezi etc) incat este foarte dificil sa le pui cap la cap pentru a trage o concluzie coerenta.

Si pentru a ne baga complet in ceata, discutiile de ieri au fost bazate pe o serie de "ciorne" care s-au dovedit a fi foarte diferite de declaratia finala.

Decizia legata de soarta Greciei este o salvare, dar si o "scufundare", conform Reuters. Grecia primeste cele 109 miliarde de euro necesare pentru acoperirea deficitului financiar, dar atat sectorul privat cat si cel de stat vor suporta consecintele conditiilor mai relaxate de rambursare.

Drept urmarea, salvarea Greciei creeaza cel putin doua precedente foarte importante. In primul rand, statelor din zona li se va permite sa falimenteze. In al doilea rand, Greciei i se construieste o cu totul alta arhitectura financiara. Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, a denumit-o "inceputul unui Fond Monetar European".

Prin natura lor, intelegerile financiare internationale atat de ample nu se intampla doar o data.

Se spune ca aceasta decizie este facuta doar in beneficiul Greciei, insa in declaratia finala nu au fost explicate adevaratele efecte ale fenomenului.

Un lucru este sigur. Aceste instrumente vor fi folosite din nou, in viitor.

Vor fi utilizate inca o data in Grecia, din moment ce pachetul de salvare nu este indeajuns pentru a scoate Grecia din insolventa.

De asemenea, vor fi folosite in alte state periferice, cel mai probabil in Portugalia si Irlanda.

In ceea ce priveste sectorul public, Uniunea Europeana va face patru lucruri importante.

In primul rand, va extinde scadenta imprumutului acordat Greciei de la 7,5 ani, cat era in prezent, la 15-30 de ani.

Imprumuturile pe care UE i le acorda Greciei in prezent nu sunt gandite sa fie recuperate abia in 2041.

In al doilea rand, rata dobanzii acestor credite va fi extrem de joasa. In esenta, Grecia primeste acele fonduri UE cu o dobanda de 3,5%.

Uniunea Europeana va aplica aceste rate joase si in cazul Irlandei si Portugaliei.

In plus, UE va gandi propriul sau plan de stimulare pentru Grecia.

Din declaratia finala a fost scoasa referirea la "Planul Marshall", dar se vorbeste in continuare despre "mobilizarea fondurilor UE" si construirea unei "strategii coerente de crestere si investitii".

In ultimul rand, Tratatul de la Maastricht va fi readus la viata, toate statele din zona euro, cu exceptia Greciei, Irlandei si Portugaliei, urmand sa-si ia obligatia atingerii unui deficit bugetar de sub 3% din PIB pana in 2013.

Zona euro are nevoie de un fel de camasa de forta pentru a se preveni atingerea unor deficite enorme, care apoi sa fie acoperite de Germania.

Uniunea Europeana va oferi credit suplimentar pentru  obligatiunile sectorului privat grcesc.

Aceasta este un capitol esential al planului de default, ce seamana foarte mult cu planul Brady de la sfarsitul anilor '80.

In concluzie, in mod sigur, conditiile de salvare a Greciei vor constitui un model de restructurare/default in viitor.

#criza, #datorie europa, #grecia, #grecia faliment, #grecia imprumut, #merkel, #sarkozy , #Grecia