Premierul elen exclude intrarea Greciei in incapacitate de plata

Duminica, 23 Mai 2010, ora 23:50
1365 citiri
Premierul elen exclude intrarea Greciei in incapacitate de plata

Premierul elen, George Papandreou, exclude intrarea Greciei in incapacitate de plata si restructurarea datoriilor, intr-un interviu acordat publicatiei spaniole El Pais, citat de Mediafax.

"Nu avem nevoie de anuntarea incapacitatii de plata si de restructurarea datoriilor. Am optat sa nu recurgem la aceste masuri. Am ales sa rambursam imprumuturile cerute", a afirmat Papandreou.

El a adaugat ca guvernul nu va ajunge in situatia in care sa-i fie imposibil sa ceara populatiei "sa stranga si mai mult cureaua" pentru a convinge pietele ca finantele publice sunt sub control.

Guvernele Uniunii Europene (UE) inceaca sa recastige increderea investitorilor dupa luni de turbulente care au determinat cresterea substantiala a costurilor imprumuturilor in mai multe state din zona euro.

In aceste conditii, statele Uniunii au elaborat un mecanism financiar de 110 miliarde de euro pentru sustinerea Greciei si un fond european de 750 de miliarde de euro pentru evitarea acutizarii crizei datoriilor. Papandreou considera ca guvernele UE au reactionat cu intarziere pentru a preveni extinderea problemelor Greciei in alte state din zona euro.

"UE a avut nevoie de timp pentru a realiza ca atacurile speculative asupra Greciei sunt doar un prim pas inainte de atacarea altor tari si chiar amenintarea stabilitatii zonei euro", a spus el.

Grecia a implementat masuri de austeritate severe pentru a stabiliza finantele, ceea ce a provocat proteste violente ale populatiei. La adoptarea unor masuri de austeritate au recurs si Spania si Portugalia, state penalizate de pietele financiare din cauza deficitelor bugetare ridicate.

"Situatia Spaniei si Portugaliei nu este prea rea, insa ele au cazut victime isteriei", a mentionat Papandreou. Premierul elen a subliniat ca programele de austeritate vor limita cresterea economica in Grecia si a cerut Uniunii sa asigure masuri de stimulare.

"Trebuie sa cream conditiile necesare pentru dezvoltare si, insa o data, UE poate ajuta, fie prin continuarea proiectelor de infrastructura, fie prin crearea unui mediu propice investitiilor in UE, dar in special in sudul Europei si in Europa de Est", a explicat oficialul.

#datorii, #de, #grecia, #incapacitate, #plata, #restructurare , #Grecia