Prinsi in sarma ghimpata: 70.000 de refugiati, captivi in Grecia

Luni, 29 Februarie 2016, ora 13:00
2971 citiri
Prinsi in sarma ghimpata: 70.000 de refugiati, captivi in Grecia
Foto: Wikimedia

Blocada la granita impusa de statele din Peninsula Balcanica poate amplifica criza refugiatilor din Grecia, avertizeaza un oficial de la Atena, care se teme ca zeci de mii de oameni vor ramane prinsi intre gardurile de sarma ghimpata.

Macedonia, Serbia, Slovenia si Croatia au recurs pe rand la restrictionarea traficului la frontiera, spre disperarea zecilor de mii de migranti care nu au apucat sa traverseze ruta balcanica spre Europa de Vest, iar fenomenul poate atinge nivelul unei crize umanitare, remarca IB Times.

Aproximativ 70.000 de refugiati ar putea ramane blocati pe fasia de teren care se intinde de-a lungul granitei eleno-macedonene, a apreciat ministrul grec pentru Imigratie, Yannis Mouzalas.

In present, 20.000 de persoane sunt deja blocate in zona, dupa ce Macedonia a decis sa intareasca controlul la granita cu Grecia, in incercarea de a limita valul de pribegi care se indreapta spre Europa de Vest.

Alte cateva mii de persoane s-au adunat in dreptul punctelor de trecere a granitelor catre Serbia, Croatia sau Slovenia, dupa ce aceste tari au limitat numarul de migranti admisi in tara la doar 580 de persoane pe zi.

"Noi estimam ca luna viitoare vom avea un numar de 50.000 pana la 70.000 de persoane ramase captive in tara", a explicat ministrul Mouzalas pentru un post de televiziune din Grecia.

Alarma pe tot continentul

Mai mult de un milion de persoane au imigrat in Europa in ultimul an, majoritatea fiind refugiati de razboi din Siria, Irak sau din tarile nord-africane, conform statisticilor ONU.

Procentul refugiatilor de razboi din Siria este cel mai ridicat, aproape jumatate din noii veniti in interiorul UE fiind sirieni care au fugit de ororile razboiului civil declansat in urma cu 5 ani in tara.

Valul mare de persoane intrate in Europa a declansat panica in statele traversate de migranti. Pe langa tarile balcanice, Ungaria a anuntat noi masuri de securizare a frontierelor, iar mai multe tari din spatiul Schengen au inceput sa inchida temporar granitele pentru a descuraja venirea refugiatilor.

Criza refugiatilor care afecteaza Europa pare sa nu isi gaseasca o rezolvare rapida, iar liderii statelor membre UE cauta in continuare vinovati ca Grecia, punctul de intrare al refugiatilor pe continent, sau Germania si Suedia, doua state care au incurajat venirea masiva a pribegilor prin adoptarea unui numar mare dintre acestia.

Saptamana trecuta, Belgia a anuntat inchiderea temporara a granitelor cu Franta, dupa ce autoritatile de la Paris au luat decizia de a demola tabara ilegala de refugiati amenjata in apropierea portului Calais.

Estimarile oficialilor francezi si britanici cu privire la numarul migrantilor aflati in tabara de la Calais fac referire la 30.000 de persoane.

#granite Schengen, #criza refugiati, #frontiere externe UE, #criza umanitara refugiati Grecia , #Grecia