Problema Greciei, din nou in centrul atentiei. Seful Eurogrup, in vizita la Atena

Miercuri, 22 August 2012, ora 15:19
1163 citiri
Problema Greciei, din nou in centrul atentiei. Seful Eurogrup, in vizita la Atena

Seful Eurogrup, Jean-Claude Juncker, se afla in vizita la Atena, unde discuta cu premierul elen, Antonio Samaras despre solicitarea privind prelungirea perioadei in care pot fi aplicate reformele structurale in Grecia pentru echilibrarea finantelor publice.

"Tot ceea ce vrem este un pic de aer pentru a respira, pentru a repune economia pe roate si a creste veniturile statului. Mai mult timp nu inseamna in mod automat mai multi bani", a afirmat premierul grec. El a continuat, mentionand ca face tot ce poate pentru a mentine tara pe linia de plutire, in timp ce reformele solicitate sunt puse in aplicare.

Intrunirea vine inaintea summitului franco-german de la Berlin, care va incepe joi, unde Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande vor discuta despre rezolvarea crizei din zona euro. Conform asteptarilor, subiectul Greciei va fi unul prioritar.

Mai mult, presedintele Francois Hollande, care nu si-a mai exprimat opinia privind Grecia in ultima perioada, ar dori sa comunice mai amplu inaintea demararii summitului. Conform surselor AFP, presedintele francez ar urma sa sustina o conferinta de presa, ceea ce este neobisnuit inaintea summitului franco-german. Cancelarul german, Angela Merkel intentioneaza, prin contrast, sa vorbeasca putin, mai ales ca nu s-a luat o decizie cu privire la Grecia. Ea ar urmari, astfel, sa nu lase sa iasa la suprafata diferentele care exista intre pozitia tarii sale si cea a Frantei.

Premierul grec va vizita Berlinul vineri si Parisul sambata, pentru a discuta cu cei doi lideri europeni despre prelungirea termenului de implementare a masurilor de austeritate pana in 2016, in loc de 2014.

Numeroase voci din piata sunt ingrijorate cu privire la posibila iesire a Greciei din zona euro, mai ales daca statul elen intra in incapacitate de plata. Seful Eurogrup a tinut, recent, sa spuna ca Grecia nu va fi expulzata din zona euro, decat daca incalca toate normele si nesocoteste toate acordurile cu institutiile internationale.

"Situatia nu este simpla. Problemele sunt complexe, iar zgomotul facut de schimbul de declaratii este prea puternic. Intrebarile cu privire la Grecia necesita liniste", a afirmat Juncker.

Odata cu discutiile privind iesirea Greciei din zona euro, s-a pus si problema destramarii uniunii monetare, care, spun unii analisti, nu ar putea sa reziste socului provocat de Grexit.

Conform lui Juncker insa, desi expulzarea Greciei nu este de dorit, zona euro ar supravietui acesteia.

"Ar fi un proces care ar putea fi administrat in actualele conditii. Trebuie, insa, sa adaugam ca nu este dorit un astfel de rezultat, intrucat ar comporta riscuri semnificative, mai ales pentru oamenii obisnuiti din Grecia", a spus Juncker.

#criza economica grecia, #probleme economice Grecia, #intalnire Samaras Juncker , #Grecia