Programul de sustinere a Greciei, discutat de ministrii de Finante din zona euro

Luni, 20 Februarie 2012, ora 18:50
923 citiri
Programul de sustinere a Greciei, discutat de ministrii de Finante din zona euro

Ministrii de Finante din zona euro au inceput luni, la Bruxelles, o reuniune la care trebuie sa isi dea acordul pentru cel de-al doilea program de sustinere a Greciei, care sa ii permita evitarea intrarii in incapacitate de plata in martie.

Mai multi participanti, intre care ministrul elen Evangelos Venizelos si omologul sau german Wolfgang Schauble s-au declarat optimisti la sosirea la intalnire.

Planul de sprijin se bazeaza pe reducerea datoriilor Greciei catre creditorii privati cu 100 de miliarde de euro, printr-un schimb de obligatiuni, si un al doilea program de finantare din partea Uniunii Europene si FMI, de 130 de miliarde de euro.

Intre problemele care mai trebuie definitivate se afla componenta privata a ajutorului, sustenabilitatea datoriei publice elene, obiectivul fiind reducerea la 120% din PIB pana in 2020, supravegherea punerii in aplicare a reformelor asumate de Grecia si contributia FMI la programul de sprijin.

Ministrul olandez de Finante, Jan Kees de Jager a declarat ca este in favoarea supravegherii permanente a Greciei, de catre Uniunea Europeana si FMI, pentru un control mai bun al reformelor puse in aplicare.

"Sunt in favoarea unei troici prezente permanent la Atena", a spus de Jager, care crede ca verificarile o data la trei luni sunt insuficiente.

Ministrul luxemburghez Luc Frieden a spus la randul sau ca Grecia nu se poate schimba peste noapte, reformele structurale avand nevoie de mai multi ani pentru a fi puse in aplicare.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a salutat "eforturile considerabile" ale poporului elen.

Grecia are nevoie de aprobarea urgenta a noilor programe de sprijin pentru a evita intrarea in incapacitate de plata in martie, cand trebuie sa rascumpere obligatiuni de 14,5 miliarde de euro.

#program ajutor Grecia, #ajutorare Grecia , #Grecia