Putin sparge blocada europeana - Atena, gata sa reia relatiile cu Moscova

Vineri, 30 Ianuarie 2015, ora 15:45
6313 citiri
Putin sparge blocada europeana - Atena, gata sa reia relatiile cu Moscova
Foto: thetoc.gr

Dupa instalarea lui Alexis Tsipras in fotoliul de premier, Atena pare sa-si fi facut un program zilnic de transmitere a socurilor catre Bruxelles.

Unul dintre cele recente - noua miscare politica a lui Tsipras prevede reluarea legaturilor cu Moscova, in ciuda sanctiunilor impuse de UE.

Cele doua tari au relatii istorice din punct de vedere economic, cultural si religios. La ora actuala, o alta asemanare le apropie si mai mult: amandoua sunt ca un spin in coasta UE, se arata intr-o analiza CNN.

Dragi tovarasi si prieteni

Noul guvern grec format de partidul de extrema stanga Syriza a debutat cu renuntarea la o serie de masuri impuse de acordul cu Banca Centrala Europeana, Comisia Europeana si FMI. Gestul pericliteaza economia tarii si asa indatorata cu 240 de miliarde de euro catre BCE si FMI.

In acelasi timp, relatiile dintre Rusia si Uniunea Europeana sunt cele mai incordate de la sfarsitul Razboiului Rece, marul discordiei fiind criza din Ucraina.

Odata cu victoria lui Tsipras, presedintele Vladimir Putin l-a felicitat pe acesta exprimandu-si speranta ca tarile lor vor colabora indeaproape pentru "rezolvarea efectiva a actualelor probleme europene si globale".

O aluzie diplomatica care nu a scapat atentiei lui Tsipras, care s-a intalnit cu ambasadorul rus la Atena la doar cateva ore dupa instalarea sa in fruntea guvernului.

Flirturi politice periculoase

"Liderii Syriza si partenerii lor de coalitie si-au exprimat in repetate randuri suportul pentru Vladimir Putin, iar o reluare a legaturilor stranse intre Grecia si Rusia nu este exclusa in acest moment", crede profesorul de stiinte politice Dimitris Papadimitriou, de la Universitatea din Manchester.

Legaturile comerciale din ultimii ani arata de asemenea bine: 13% din importurile grecesti din 2013 au venit din Rusia.

Pe plan cultural, 2016 va fi celebrat in ambele tari ca fiind "Anul Greciei in Rusia" si viceversa.

In acest context, Atena ar putea da peste cap planurile liderilor europeni de a creste nivelul sanctiunilor impotriva Rusiei pe fondul escaladarii conflictului din estul Ucrainei.

"Grecia dezaproba aceste masuri, atata vreme cat nu am fost consultati, iar consensul a fost declarat ca fiind unanim. Statul grec trebuie sa-si spuna opinia in toate deciziile adoptate la nivelul Uniunii Europene", a declarat un purtator de cuvant al guvernului atenian.

Acest lucru ridica si semne de intrebare daca ministrul grec de Externe, Nikos Kotzias, nu-si va folosi dreptul de veto pentru a bloca noi sanctiuni impotriva Rusiei.

Kotzias este suspectat ca ar fi intretinut legaturi stranse cu Partidul Comunist in perioada Razboiului Rece, iar declaratiile lui recente au fost de sustinere a Rusiei, mai spune profesorul Papadimitriou.

Un joc pe sarma

Multi analisti politici cred insa ca Tsipras a plusat pe aceasta carte doar pentru a arata ca vrea sa aiba un cuvant de spus in politica europeana. De la exprimarea ingrijorarii fata de cresterea nivelului sanctiunilor pana la a sari in bratele Moscovei este totusi o distanta cam mare, cred acestia.

In plus, se pune si problema fondurilor. "Grecia are nevoie de noi transe de imprumut si de o asigurare puternica. Un flirt cu Rusia nu este in masura sa dea incredere creditorilor internationali", explica Holger Schmieding, economistul sef al Berenberg.

Cu toate acestea, Atena ar putea gasi o cale de mijloc, prin care sa intretina realatii bune cu Moscova, fara sa-si deterioreze pozitia in UE.

In domeniul energiei, de exemplu, proiectul gazoductului ruso-turc impune un joc diplomatic abil din partea Atenei, care are sansa de a deveni un partener strategic pentru Rusia in acest plan.

Schimburile comerciale si turismul sunt alte doua linii pe care deocamdata guvernul de la Atena poate inainta fara prea multe oprelisti, crede Thanos Dokos, reprezentantul Fundatiei Elene pentru Relatii Europene si Internationale.

"In schimb, daca relatiile dintre UE si Rusia devin si mai tensionate decat in prezent, optiunile vor fi limitate", constata Dokos.

#Grecia relatii Rusia, #Grecia sanctiuni Rusia, #Tsipras relatii Moscova , #Grecia