Referendumul a fost aprobat. Papandreou, chemat sa dea explicatii

Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 08:01
1360 citiri
Referendumul a fost aprobat. Papandreou, chemat sa dea explicatii
Planul lui Papandreou, aprobat in unanimitate de guvernul elen/SURSA: sofiaecho.com

Guvernul Greciei a aprobat in unanimitate controversatul plan al lui Papandreou de a face un referendum pe tema pe tema planului UE de salvare a Greciei. Liderii europeni l-au chemat de urgenta la discutii.

Primul ministru grec, Giorgios Papandreou, le-a spus colegilor de cabinet ca referendumul va oferi "un mandat clar" masurilor de austeritate cerute de ceilalti membrii ai zonei euro, informeaza BBC.

Papandreou a insistat pe faptul ca are nevoie de acordul poprului grec pentru a implementa masurile propuse de europeni.

"Referendumul va fi un mandat si un mesaj clar inauntrul si in afara Greciei despre drumul nostru european si participarea la zona euro", a spus Giorgios Papandreou.

"Nu vom implementa niciun program cu forta, ci doar avand consimtamantul poporului grec. Aceasta tine de traditia noastra democratica si cerem sa fie respectata peste granita", a mai adaugat primul ministrul elen.

Dupa intalnirea de sapte ore, purtatorul de cuvant al guvernului, Elias Mossialos a confirmat sustinerea referendumului:

"Referendumul va avea loc cat mai repede cu putinta, imediat dupa ce vor fi anuntati pasii de baza ai planului de salvare".

Pietele de capital au inregistrat mari scaderi in urma anuntului facut de Atena, iar investitorii pun din nou in discutie abilitatea Europei de a-si rezolva criza datoriilor.

Papandreou, somat de liderii europeni sa dea explicatii

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel si presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, au reactionat cu o manie abia ascunsa la miscarea surpriza a Atenei. Cei doi l-au somat pe Papandreou la o intalnire de urgenta, alaturi de presedintele FMI Christine Lagarde, miercuri, la Cannes. Astfel, va fi adoptata o pozitie oficiala a Uniunii Europene inainte de summitul G20, informeaza Financial Times.

Intr-un comunicat comun, cei doi lideeri au spus ca sunt "determinati sa asigure implementarea fara intarziere a deciziilor adoptate la summitul zonei euro" spunand ca acest lucru trebuie sa se intample chiar astazi.

Cabinetul de la Atena va trebui sa primeasca votul de incredere al parlamentului vineri noapte. Referendumul ar putea fi organizat in luna ianuarie.

In urma summitului, cele 17 natiuni din zona euro au decis sa ii imprumute Greciei 100 de milioane de euro si o taiere cu 50% a datoriilor. In schimb, Atena trebuie sa reduca din cheltuielile publice, lucru care va afecta pensiile, salariile si va aduce disponibilizari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#plan austeritate grecia, #referendum Grecia, #referendum Papandreou, #criza grecia, #reactii referendum Grecia , #Grecia