Romania si Cehia pledeaza pentru mentinerea politicii de coeziune dupa 2013

Joi, 15 Martie 2012, ora 19:46
1028 citiri
Romania si Cehia pledeaza pentru mentinerea politicii de coeziune dupa 2013

Secretarul de stat Luminita Odobescu si omologul ceh Vojtech Belling au avut joi o runda de consultari privind principalele evolutii ale agendei UE, dupa Consiliul European din 1 si 2 martie.

Cele doua parti au avut un schimb de vederi pe subiectul consolidarii guvernantei economice in Uniunea Europeana. Atat Romania, cat si Cehia recunosc necesitatea cresterii disciplinei bugetare si coordonarii politicilor economice. Totodata, cele doua state membre sustin importanta definitivarii pietei interne a Uniunii, ca sursa reala de crestere economica si creare de locuri de munca.

Luminita Odobescu a salutat sprijinul vocal pe care Republica Ceha l-a acordat constant Romaniei in procesul de aderare la Spatiul Schengen si pozitia ferma a acesteia de respingere a oricaror conexiuni cu alte dosare. Cele doua parti au convenit sa continue cooperarea in ceea ce priveste masurile de consolidare a Spatiului Schengen.

In cursul consultarilor a fost evidentiata convergenta punctelor de vedere ale Romaniei si Republicii Cehe in ceea ce priveste mentinerea rolului si a unei finantari adecvate pentru politica de coeziune in viitorul buget comunitar 2014-2020, ca sursa de dezvoltare economica si eliminare a decalajelor intre diversele regiuni ale Uniunii. Luminita Odobescu si Vojtech Belling, secretar de stat in cadrul Oficiului pentru Afaceri Europene al Guvernului de la Praga, au convenit continuarea coordonarii in vederea promovarii intereselor comune in cadrul negocierilor actuale privind noua perspectiva financiara.

Ministrul Leonard Orban a declarat, marti, ca politica de coeziune risca sa devina principala victima a viitorului exercitiu bugetar 2014-2020.

La nivelul statelor membre exista un acord informal in ceea ce priveste garantarea unor alocari consistente pentru PAC, astfel ca "politica de coeziune risca sa devina principala victima a acestei presiuni uriase de a taia contributiile statelor membre la bugetul UE", a spus Orban.

Astfel, Olanda a propus "sa se dubleze acea propunere initiala facuta de CE de limitare a sumelor pentru statele membre la un nivel maxim 2,5% din PIB cu inca o limitare suplimentara. Daca din aplicarea acestui procent de 2,5% iti rezulta o anumita suma, suma respectiva va mai trebui inca o data sa mai fie redusa", a explicat Orban, adaugand ca o alta propunere vizeaza legarea stricta a sumelor care vor fi alocate pentru statele membre beneficiare ale politicii de coeziune si de legare de rata de absorbtie reala existenta la un anumit moment.

Daca aceste propuneri se vor materializa vor avea "un impact urias", care se va traduce prin "reduceri de miliarde de euro in alocarea unor sume pentru statele care sunt net beneficiare ale politicii de coeziune".

Leonard Orban crede ca este "esential ca in razboiul extraordinar de dur (...) statele care sustin politica de coeziune sa-si mentina unitatea grupului. Conform propunerii CE, sunt cel putin doua state membre beneficiare ale politicii de coeziune care sunt dezavantajate aparent de aceasta propunere (...) Exista riscul ca unitatea grupurilor care sustin politica de coeziune sa fie fisurata".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#politica de coeziune, #spatiul schengen, #afaceri europene , #Grecia