S&P a retrogradat Grecia cu o treapta deasupra falimentului

Joi, 06 Decembrie 2012, ora 10:23
1064 citiri
S&P a retrogradat Grecia cu o treapta deasupra falimentului

Agentia de evaluare financiara Standard and Poor's Ratings Services (S&P) a retrogradat Grecia la incapacitate partiala de plata, intr-un moment in care statul este angajat intr-un complex program de rascumparare a datoriilor.

"Aceasta propunere vine sub constrangere" si "implica faptul ca investitorii vor primi mai putini bani decat ceea ce li s-a promis," justifica Standard and Poor's decizia, concluzionand ca aceasta retrogradare este, "in conformitate cu criteriile sale de evaluare", potrivit Agerpres.

In februarie, S&P a coborat Grecia in categoria "Selective Default" (default selectiv), dupa care, in mai, a imbunatatit miercuri ratingul la "CCC" . In august insa, a acordat acestei tari o "perspectiva negativa", anticipand o posibila retrogradare in lunile urmatoare.

Pentru a-si motiva evaluarea, agentia de rating mentioneaza operatiunea pe care Grecia a lansat-o luni, conform acordului incheiat la 27 noiembrie de creditorii internationali (Uniunea Europeana si Fondul Monetar International) pentru a reduce imensa ei datorie.

In comunicatul sau, Standard and Poor's da asigurari ca ar putea sa majoreze nota acordata Atenei in cazul in care programul de rascumparare a datoriei va fi incheiat cu succes.

#Grecia retrogradare, #criza economica grecia, #datorie grecia , #Grecia