S&P: Grecia nu e contagioasa

Joi, 12 Februarie 2015, ora 10:00
1021 citiri
S&P: Grecia nu e contagioasa
Foto: csmonitor.com

Riscul extinderii turbulentelor din Grecia spre restul zonei euro este scazut, a afirmat miercuri Moritz Kraemer, analist al agentiei de evaluare financiara Standard and Poor's, transmite Reuters.

"Randamentele obligatiunilor elene au crescut dramatic in ultimul timp dar panica nu s-a raspandit in statele din zona euro afectate de criza. Riscul contagiunii nu pare prea ridicat in acest moment', a declarat Moritz Kraemer, intr-un interviu acordat publicatiei germane 'Boersen-Zeitung",transmite Agerpres.

Desi a apreciat ca riscurile asociate cu iesirea Greciei din zona euro sunt dificil de estimat, analistul a sugerat ca zona euro va face fata unei astfel de evolutii.

"Economia Greciei este foarte slaba si legaturile sale cu restul zonei euro sunt chiar mai reduse decat sugereaza valoarea adaugata", a apreciat Kraemer, adaugand ca riscul contaminarii este mai redus acum.

Daca fondurile imprumutate Greciei vor trebui sa fie anulate, nu este necesar ca acest fapt sa aiba un impact negativ asupra ratingurilor de credit ale bancilor elene, a dat asigurari analistul S&P.

"Contrar perceptiei publice, nivelul fondurilor imprumutate Atenei nu este atat de ridicat in raport cu soliditatea economica a creditorilor", a declarat Moritz Kraemer, adaugand ca Germania a injectat mai multi bani in salvarea bancilor locale in timpul crizei decat a imprumutat Greciei.

Dar iesirea Greciei din zona euro 'ar avea un impact devastator' asupra tarii, deoarece este mult mai dependenta de importuri decat orice alt stat din zona euro si nu va putea sa-si finanteze toate bunurile de care are nevoie sa le cumpere de peste hotare cu propria sa moneda', sustine analistul S&P.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#risc extindere criza Grecia, #evaluare financiara Standard and Poor s , #Grecia