S&P nu exclude posibilitatea unei noi caderi a economiei SUA

Sambata, 27 Februarie 2010, ora 18:24
1316 citiri
S&P nu exclude posibilitatea unei noi caderi a economiei SUA

Economia americana nu este la adapost in fata unei noi caderi in cazul unei prabusiri a pietelor financiare cauzata de o eventuala incapacitate a unui stat de a-si plati datoria publica, a estimat economistul-sef al agentiei de rating S&P, David Wyss, potrivit cotidianului francez Les Echos.

Aversiunea la risc a investitorilor a crescut in ultimele luni, piata fiind ingrijorata ca dificultatile bugetare ale unor state, in special Grecia, ar putea frana ritmul redresarii economice.

In plus, datele slabe publicate recent privind piata imobiliara din SUA, coroborate cu problemele persistente de pe piata muncii, au intarit temerile investitorilor privind fragilitatea revenirii din SUA.

Economistul-sef al agentiei S&P estimeaza, insa, ca piata imobiliara americana este pe cale sa se stabilizeze. Ratele creditelor imobiliare ar urma sa creasca in medie cu un punct procentual, ceea ce nu ar trebui - sustine acesta - sa aiba consecinte majore.

Totodata, directorul comisiei de acordare a calificativelor suverane de la S&P, John Chambers, a declarat ca ratingul AAA al datoriei suverane a SUA "rezista bine in continuare".

"In pofida degradarii substantiale a finantelor publice americane, SUA pastreaza in continuare un numar cert de puncte forte in ce priveste creditarea", a sustinut Chambers, amintind de rolul predominant al dolarului, ca prima moneda de rezerva internationala, flexibilitatea pietei muncii si credibilitatea puternica a institutiilor americane.

S&P mentine stabila perspectiva ratingului AAA al SUA, ceea ce demonstreaza ca exista o probabilitate scazuta de modificare a acestuia in viitorul apropiat.

Vineri, agentia a reafirmat ca SUA trebuie sa faca fata provocarii dificile de a-si echilibra finantele publice pe termen lung.

In ce priveste Europa, Chambers a estimat ca Germania este statul cu cel mai solid profil dintre cele care au calificativ AAA.

#s&p, #economia sua, #piete financiare , #Grecia