Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Sectorul bancar din Grecia are nevoie de capital suplimentar de 6,38 miliarde euro

Sectorul bancar din Grecia are nevoie de capital suplimentar de 6,38 miliarde euro


Bancile din Grecia au nevoie de capital suplimentar de circa 6,4 miliarde de euro,avand in vedere nivelul ridicat al creditelor neperformante dupa 6 ani de recesiune, potrivit rezultatelor testelor de stres, publicate de banca centrala elena.

National Bank of Greece, cea mai mare banca greceasca, are nevoie de 2,18 miliarde euro, potrivit raportului Bancii Greciei.

Piraeus Bank, al doilea mare creditor din tara, trebuie sa atraga capital de 425 milioane euro.

Eurobank Ergasias, a treia banca elena, necesita o recapitalizare de 2,95 miliarde euro, iar Alpha Bank are nevoie de 262 milioane euro.

In total, cele mai mari patru banci din Grecia ar trebui sa atraga capital suplimentar de 5,82 miliarde euro.

Cele patru institutii de credit sunt prezente si pe piata romaneasca. Eurobank Ergasias controleaza Bancpost, in timp ce National Bank of Greece detine Banca Romaneasca. Piraeus si Alpha sunt prezente prin subsidiare care preiau numele grupurilor din care fac parte.

Produsul Intern Brut al Greciei a scazut cu aproximativ 25% fata de nivelul din 2008, in urma crizei financiare mondiale si crizei datoriilor de stat declansata la finele nului 2009.

Creditele neperformante au ajuns la peste 30% din soldul total al imprumuturilor.

Somajului a ajuns in luna decembrie la 27,5%, potrivit datelor anuntate vineri de Statistica de la Atena.

Piraeus Bank a anuntat, intr-un comunicat citat de Bloomberg, ca intentioneaza sa atraga 1,75 miliarde euro pentru a rascumpara actiuni preferentiale in valoare de 750 milioane euro si pentru a-si majora capitalul, dupa ce creditele neperformante au urcat anul trecut la 36,6% din sold.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 957 ori