Seful FMI ii cere premierului grec "sa avanseze" cu reformele

Miercuri, 02 Octombrie 2013, ora 08:41
993 citiri
Seful FMI ii cere premierului grec "sa avanseze" cu reformele

Directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, i-a cerut marti premierului grec, Antonis Samaras, la finalul unei intrevederi avute la Washington, sa avanseze cu "reformele" economice si, in acelasi timp, l-a felicitat pentru "progresele" realizate, informeaza AFP.

"Am subliniat importanta de a avansa cu reformele institutionale si structurale si cu aplicarea unui buget pe 2014 robust, cu scopul de a atinge obiectivele din programul" de ajutorare, a declarat sefa Fondului Monetar International intr-un comunicat.

In cursul intalnirii cu premierul Samars, Christine Lagarde a tinut, de asemenea, sa il felicite pentru "progresele" realizate de Grecia pe calea spre "sustenabilitate fiscala, revenirea la competitivitate si stabilitate financiara", potrivit documentului citat.

Cu incepere din 2010, Grecia se afla sub asistenta financiara a FMI, Comisiei Europene si a Bancii Central Europene care i-au acordat 170 de miliarde de euro ajutor in primavara lui 2012 in schimbul unui sever plan de economii.

Discutiile dintre Atena si troica finantatorilor internationali cu privire la deblocarea unei noi transe din ajutor au fost suspendate duminica din motive "tehnice".

Cele doua parti au divergente de vederi in legatura cu calendarul disponibilizarii functionarilor greci.

"FMI ramane hotarat sa ajute Grecia", a subliniat sefa Fondului Monetar International in comunicatul sau.

In pofida a doua planuri de salvare internationala, Grecia continua sa se afunde in recesiune, cu un Produs Intern Brut in scadere pe un an de 4,6% in al doilea trimestru, pe fondul exploziei datoriei publice si a somajului record (27,9% in luna iunie).

La o conferinta a unui think-tank la Washington, premierul Antonis Samaras a tinut, totusi, sa atraga atentia ca tara s-a stabilizat si ca inregistreaza chiar un excedent primar (in afara dobanzilor pentru datorii).

"In urma cu un an, nimeni nu ar fi putut asocia Grecia cu notiunea de stabilitate", insa "tendinta este pe cale sa se schimbe si exista potential de crestere pentru Grecia", a declarat Samaras, mentionand ca nicio tara occidentala nu a fost pusa la o asemenea "incercare" in ultimii 50 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#christine Lagarde Grecia, #reforme economice Grecia, #criza economica grecia, #director FMI Grecia , #Grecia