SFARSIT DE ERA: Capitalismul financiar trebuie sa moara

Luni, 01 August 2011, ora 16:46
4819 citiri
SFARSIT DE ERA: Capitalismul financiar trebuie sa moara

Daca ajutorul financiar acordat de guvern se opreste, sistemul bancar se prabuseste. Acesta este argumentul suprem invocat de bancheri, cand se pune problema incetarii ajutorului de la stat. Guvernele trebuie sa nationalizeze profiturile pe care bancile le-au acumulat cu banii contribuabililor, de cand a izbucnit criza financiara, precizeaza analistii citati de Huffington Post.

In opinia specialistilor in finante, nationalizarea profitului ar fio "pedeapsa" adecvata pentru anii de speculatii nesabuite si creditari masive care au condus lumea la un pas de colaps.

Urmatoare miscare inteligenta pe care guvernele ar trebui s-o faca ar fi crearea unor instrumente de reglementare care sa impiedice "renasterea lacomiei".

Exemplul dat de lumea musulmana nu trebuie ignorat, spun analistii.

Sistemul bancar islamic are reglementari stricte privind speculatiile si ratele dobanzii.

Este clar pentru intreaga lume ca secolul XXI va aduce penurie de produse alimentare, iar razboaiele se vor naste din cauza accesului dificil la apa si cereale in unele natiuni.

Cu toate acestea, speculatiile cu privire la resursele vitale nu au incetat.

Oamenii din tarile aflate in curs de dezvoltare sunt victimele fluctuatiilor de preturi generate din birourile traderilor, aflati in cealalta parte a lumii.

De ce nu se revolta oamenii impotriva sistemului?

Pentru ca au fost invatati ca astfel de investitii iesite din comun sunt o caracteristica a pietei libere.

Mecanismul din spatele redistribuirii banilor nu este nici pe departe supravietuirea celor mai bune idei, asa cum spun sustinatorii pietei libere.

Activele toxice continua sa fie transmise inainte si inapoi in randul marilor jucatori. Oricine detine acele active atunci cand "muzica se opreste", pierde.

Analistii atrag atentia asupra faptului ca bancile nu pot nega faptul ca au stiut care sunt riscurile, de fiecare data cand au cumparat astfel de active.

Apetitul pentru pariuri si convingerea ca statul le-ar putea salva de la cel mai rau scenariu au reprezentat "cecurile in alb" pe care institutiile financiare le-au semnat cu nepasare.

Oamenii credeau ca investitiile pe termen lung – asigurarile de viata, fondurile de pensii, economiile- sunt in siguranta, in sanul bancilor. De fapt,spun analistii, acei bani au fost folositi pentru ca maretul “cazinou financiar” sa ramana in viata.

O alta eroare a capitalismului financiar pe care analistii o puncteaza este notiunea de "piete", un termen generic incropit pentru a-i proteja pe oamenii care se afla de fapt in spatele deciziilor care afecteaza aceste piete.

Cand pietele sunt in criza, investitorii se tem ca speculatiilor lor nu vor avea rezultatul scontat. Se tem ca sistemul s-ar putea prabusi.

Pietele se tem ca sistemul ar putea intra in colaps. Fraza celebra "prea mare pentru a esua" este un alt mit al industriei financiare care a dus la situatii tulburi.

Sistemul este prea complex, prea fragil si mult prea intortocheat pentru a putea exclude o prabusire brusca si un efect de domino.

O criza poate reduce decenii de progres la o gramada de "moloz" economic.

Potrivit analistilor internationali, nu conteaza cat de radicale sunt taierile cheltuielilor bugetare in Grecia, intrucat tara va fi impovarata cu datorii zeci de ani.

O situatie similara se poate naste chiar si in SUA si in alte tari din zona euro.

Sarcina cea mai importanta in acest moment este de a sparge nucleul care a sustinut sectorul financiar in tot acest timp.

Politicienii trebuie sa reinventeze leadership-ul financiar.

Bancherii nu mai trebuie tolerati in momentul in care trag parghiile financiare pentru a iesi in avantaj.

Potrivit analistilor citati de Huffington Post, capitalismul financiar trebuie sa se reinventeze.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bancheri, #banci, #capitalism financiar, #criza, #criza financiara, #speculatii , #Grecia