Sindicatele din Grecia vor greva generala pe 16 iulie

Miercuri, 10 Iulie 2013, ora 12:55
1447 citiri
Sindicatele din Grecia vor greva generala pe 16 iulie

Uniunile sindicale elene din sectorul privat si cel public au facut miercuri un apel la greva generala pentru data de 16 iulie, impotriva unui nou plan de suprimari de posturi in sectorul public, prevazut de guvern in schimbul unor imprumuturi din partea UE si FMI.

Uniunile sindicale GSEE si Adedy au decis in cadrul unei reuniuni de urgenta sa lanseze un apel la "o greva generala de 24 de ore pentru 16 iulie" in semn de protest fata de noul plan, potrivit unui comunicat al sindicatelor, relateaza AFP.

Guvernul conservator a prezentat marti parlamentarilor un proiect de lege care prevede redistribuirea unui numar de posturi din sectorul public, proiect ce a starnit o vasta miscare de protest.

Ministrul finantelor, Yannis Stournaras, a cerut parlamentului sa voteze proiectul de lege inainte de data de 19 iulie, pentru ca Grecia sa poata primi prima transa a pachetului de asistenta financiara acordat de Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Planul anterior de reducere a locurilor de munca, care a dus la concedieri in sistemul de invatamant si in serviciile municipale, este inca proaspat in memoria grecilor, care se afla in cel de-al patrulea an marcat de o cura de austeritate si somaj record, scrie agentia de presa franceza.

Grecia s-a angajat sa puna in aplicare un program vast de reforme in schimbul unui nou plan de ajutor de 6,8 miliarde de euro din partea creditorilor sai internationali - UE, Banca Centrala Europeana (BCE) si FMI.

#greva generala grecia, #proteste sindicate Grecia, #criza economica grecia, #reforme Grecia , #Grecia