Socialistii cer UE sa dea Greciei bani din fondul de salvare pentru Romania

Vineri, 26 Martie 2010, ora 00:08
1402 citiri
Socialistii cer UE sa dea Greciei bani din fondul de salvare pentru Romania

Partidele socialiste europene au cerut joi UE sa aplice in cazul Greciei posibilitatea de a apela la un fond de salvare european deja existent, stabilit initial pentru tari ca Romania, Ungaria si Letonia, care nu fac parte din zona euro.

"Avem o solutie foarte concreta pe care o vom propune in aceasta seara" la summitul european al sefilor de state si de guverne din UE, a anuntat presedintele Partidului Socialist european, Poul Nyrup Rasmussen, dupa reuniunea organizatiei sale cu premierul grec, potrivit AFP.

"In urma cu cativa ani, CE a facut imprumuturi avantajoase, evitand ratele ridicate legate de speculatii, pentru mai multe tari din afara zonei euro, printre care Ungaria, Letonia si Romania", a explicat Rasmussen, alaturi de premierul grec.

"Ceea ce propunem acum este schimbarea reglementarii privitoare la aceasta facilitate comunitara destinata tarilor din afara zonei euro, pentru ca ea sa acopere si tarile din zona euro", a precizat el.

"Practic, asta inseamna ca CE va avea posibilitatea de a-si folosi capacitatea de a face imprumuturi pe piata pentru tari ca Grecia sau altele si le pot spune contribuabililor germani ca acest lucru nu-i va costa niciun euro", a declarat Rasmussen.

Mecanismul de garantare a imprumuturilor propus de socialisti ar putea servi, daca va fi nevoie, si altor tari in dificultate, ca Portugalia, a mai spus el.

Premierul grec a salutat propunerea familiei sale politice. "Este simpla si nu costa nimic. In plus, tarile care vor folosi o astfel de facilitate de imprumut ar putea plati si o remuneratie suplimentara celor care garanteaza imprumutul", a declarat el.

"Este o solutie pe care sper ca o vom putea decide astazi. Daca nu, ea este pe masa si cred ca va deschide noi orizonturi pentru Europa", a mai spus premierul. 

#socialisti, #ue, #grecia, #fond, #salvare, #romania , #Grecia