Somajul din Grecia a atins un nou nivel record, de aproape 22%

Joi, 12 Aprilie 2012, ora 15:31
1232 citiri
Somajul din Grecia a atins un nou nivel record, de aproape 22%

Rata somajului din Grecia a urcat in ianuarie la 21,8%, dublu fata de media zonei euro, de la 21,2% in decembrie, iar in randul tinerilor numarul celor fara loc de munca il depaseste pe al celor cu slujba, a anuntat joi biroul de statistica de la Atena.

Reducerile de cheltuieli bugetare impuse de UE si FMI pentru salvarea de la faliment a statului elen, puternic indatorat, au condus la un val de inchideri si falimente in randul companiilor.

Somajul mediu pe anul trecut s-a situat la 17,7%, comparativ cu 12,5% in anul anterior.

In ianuarie, pentru a doua luna consecutiv, grecii cu varste de 15-24 de ani au fost loviti dur de criza economica, noteaza Reuters. Somajul in aceasta categorie de varsta s-a situat la 50,8%, de doua ori mai ridicat decat in urma cu trei ani.

Spre comparatie, Romania are o rata a somajului de 7,1%, adica aproximativ 706.000 de someri, potrivit Institutului National de Statistica.

Potrivit estimarilor, economia Greciei s-a contractat cu aproximativ o cincime incepand din 2008, cand a intrat in cea mai puternica recesiune de dupa al Doilea Razboi Mondial. Aproape 600.000 de locuri de munca, peste o zecime din total, au fost eliminate in aceasta perioada.

Citeste si "Somajul, problema Europei".

Un numar record de persoane, 1,08 milioane, nu aveau locuri de munca in ianuarie in Grecia, cu 47% mai mult fata de aceeasi luna a anului trecut. Numarul angajatilor a scazut cu 8,6%, la minimul record de 3,88 milioane de persoane.

#Grecia rata somaj, #rata somaj romania, #rata somaj Uniunea Europeana , #Grecia