Speculatiile privind intrarea Greciei in default castiga teren

Vineri, 23 Septembrie 2011, ora 15:50
1321 citiri
Speculatiile privind intrarea Greciei in default castiga teren

Speculatiile privind intrarea Greciei in default au castigat teren vineri, insa angajamentul grupului G20 al celor mai mari economii ale lumii de a impiedica criza datoriilor de stat din zona euro sa afecteze bancile si economia globala a stabilizat pietele, conform Mediafax.

Doua ziare elene sustin ca ministrul grec al Finantelor, Evangelos Venizelos, ar fi afirmat ca intrarea in default ordonat, cu un "haircut" de 50% pentru detinatorii de obligatiuni, este unul dintre cele trei scenarii posibile pentru a pune capat crizei din Grecia, transmite Reuters.

Venizelos a calificat, intr-un comunicat, informatiile publicate de presa drept diversiuni care distrag atentia de la implementarea programului convenit cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Klass Knot, membru in consiliul Guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), a declarat pentru un ziar olandez ca intrarea Greciei in default nu mai poate fi exclusa. Knot este primul oficial al BCE care vorbeste deschis despre aceasta perspectiva.

"Este un scenariu. Nu spun ca Grecia nu va intra in faliment. Toate eforturile sunt indreptate catre prevenirea acestei posibilitati, insa sunt mai putin increzator decat acum cateva luni in excluderea falimentului", a aratat Knot, mentionand ca se intreaba daca "grecii isi dau seama cat de serioasa este situatia".

Totodata, vineri au aparut tot mai multe semnale care sugereaza ca guvernele europene ar putea lua masuri in privinta recapitalizarii bancilor vulnerabile.

Seful Agentiei de reglementare a pietelor financiare din Franta a declarat ca 15-20 de banci europene au nevoie de capital suplimentar, insa niciuna dintre acestea nu este franceza.

#grecia, #grecia criza, #grecia datorie, #grecia faliment, #grecia default, #default, #faliment tara, #austeritate , #Grecia