"Suferinta" creditorilor: 107 miliarde de euro, sterse din datoria Greciei

Marti, 21 Februarie 2012, ora 09:45
1083 citiri
"Suferinta" creditorilor: 107 miliarde de euro, sterse din datoria Greciei

Acordul negociat intre Grecia si bancile sale prevede o reducere de 53,5% din valoarea initiala a obligatiunilor pe care acestea le detineau, ceea ce inseamna stergerea a 107 miliarde de euro din datorie.

La finalul unor noi negocieri maraton, creditorii privati au acceptat sa-si mareasca participarea la cel de-al doilea plan de sustinere a Greciei, in conditiile in care reducerea prevazuta initial era de 50%.

Pierderile reale din conturile creditorilor privati vor fi de peste 70%, relateaza AFP.

Mai precis, pentru fiecare obligatiune, creditorii vor primi noi titluri elene pentru 31,5% din valoarea initiala, titluri pe termen scurt emise de Fondul European de Stabilitate (FESF) pentru 15 la suta, in timp ce 53,5 la suta din obligatiunile initiale se va pierde.

Creditorilor privati li se vor propune de asemenea titluri suplimentare al caror randament va fi indexat cu cresterea Greciei, ceea ce le va oferi o crestere a veniturilor daca economia elena se va redresa mai repede decat este prevazut.

Comitetul creditorilor, reprezentat la negocieri de presedintele Institutului International de Finante, Charles Dallara, si de bancherul Jean Lemierre, de la BNP Paribas, a avertizat ca documentul finalizat marti dimineata trebuie supus aprobarii tuturor membrilor sai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#datorie grecia, #faliment grecia, #creditori privati Grecia, #ajutor grecia , #Grecia