Tsipras se face frate cu Putin si punte cu Ciprul pentru Bruxelles

Marti, 03 Februarie 2015, ora 17:00
4171 citiri
Tsipras se face frate cu Putin si punte cu Ciprul pentru Bruxelles
Foto: Newsweek

Noul premier al Greciei spera sa intareasca pozitia geopolitica a tarii sale, mizand pe influenta pe care Atena o poate avea in detensionarea relatiilor dintre UE si Rusia.

Aflat la prima sa vizita externa, in Cipru, Alexis Tsipras i-a propus presedintelui cipriot Nikos Anastasiades sa intensifice eforturile de reluare a legaturilor diplomatice intre Moscova si Bruxelles, anunta portalul Euractiv.

Legatura greceasca

"Grecia si Ciprul pot deveni o punte a pacii si cooperarii intre Uniunea Europeana si Rusia", a declarat, luni, la Nicosia, Alexis Tsipras, citat de cotidianul grecesc Ekathimerini.

Premierul grec s-a declarat de acord cu reluarea legaturilor diplomatice si economice intre Atena si Moscova, sfidand pozitia oficiala a liderilor europeni de inasprire a sanctiunilor impuse Rusiei pe tema conflictului din Ucraina.

Cu toate acestea, Tsipras neaga ca ar fi solicitat ajutor financiar Moscovei pentru plata unei parti din datoria externa a tarii.

"Suntem in mijlocul procesului de negociere cu partenerii europeni si cu creditorii nostri. Avem o serie de obligatii catre acestia. Pentru moment nu avem alte obiective mai importante", a precizat Tsipras.

La sfarsitul saptamanii trecute, oficiali de la Moscova sugerau ca nu este exclus un ajutor financiar acordat de statul rus Greciei, dupa ce noua putere instalata la Atena a manifestat o pozitie rezervata fata de propunerea de inasprire a sanctiunilor economice impotriva Rusiei.

Frontul ortodox

Grecia si Ciprul impartasesc aceeasi pozitie cimentata prin influenta crestinismului ortodox predominant in cele doua tari.

Traditional, credinta crestina a favorizat de-a lungul secolelor relatia cu Rusia. Oficialii de la Atena si Nicosia au avut pozitii comune si in privinta Serbiei, independenta Kosovo nefiind recunoscuta nici pana in prezent de Grecia si Cipru.

Influentati de banii Moscovei

Influenta financiara a Rusiei s-a facut simtita in zona atat prin investitii directe realizate in Cipru, cat si prin oferta de imprumut facuta micului stat insular in perioada crizei financiare din 2012-2013.

Ambele situatii au fost privite cu ingrijorare de catre oficialii europeni, situatia linistindu-se abia cand guvernul de la Nicosia a acceptat imprumutul de 10 miliarde de euro de la Troika - CE, BCE si FMI - in schimbul inchiderii bancii Laiki, a doua ca marime din tara.

Aflate in aceeasi pozitie in fata creditorilor, guvernele de la Nicosia si Atena privesc cu atentie la eventuala rupere a parteneriatului Troika.

De altfel, Alexis Tsipras nu s-a putut abtine sa nu declare ca destramarea grupului format din FMI, Banca Centrala Europeana si Comisia Europeana este in favoarea celor doua state.

Tonuri diferite

Chiar daca pentru multi dintre ciprioti mesajele indreptate impotriva creditorilor europeni si a FMI suna la fel de atragator ca o muzica divina, este greu de crezut ca Tsipras il va putea convinge pe conservatorul Anastasiades sa adopte acelasi tip de discurs in relatiile cu Bruxellesul.

Cipriotii au fost afectati de criza economica prin expunerea directa a economiei la bancile grecesti si puterea de la Nicosia respecta in continuare cerintele formulate de Troika.

De cealalta parte, Tsipras doreste o restructurare a imprumutului acordat Greciei si nu s-a ferit sa afirme ca actualul format al misiunii Troika din Grecia, alcatuit din oficiali de rang mic, reprezinta o insulta la adresa tarii sale.

#vizita externa alexis tsipras, #negocieri rusia ue, #mediere relatii moscova bruxelles , #Grecia