Turismul grec in Albania castiga tot mai mult teren

Marti, 19 Iunie 2007, ora 02:00
1741 citiri

La mare in Albania - un bun inceput pentru greci de a se debarasa de prejudecatile existente in Grecia fata de tara vecina. Ceea ce guvernantii albanezi nu s-au ingrijit sa faca, agentiilor turistice le-a revenit sa preia aceasta sarcina.

"Am calatorit in jumatate de lume, dar cea mai buna cafea am baut-o la Tirana"", au declarat turistii greci pentru cotidianul grec "Kathimerini", intr-un articol despre turismul elen care a inceput sa simta fascinatia vecinului din nord. Dar este vorba de un fenomen aflat inca la inceputurile lui, comenteaza Marjola Rukaj, in ziarul albanez ""Gazeta shqiptare"", preluat de Osservatorio sui Balcani.

Turistii greci s-au intors uimiti din Albania. in mod evident au gasit o tara total diferita de cea sumbra la care se asteptau si ale carei frumuseti nu se deosebesc cu nimic de cele ale Greciei. Nu surprind numai peisajele si ritmurile de dezvoltare - relateaza articolul - dar mai ales generozitatea oamenilor amabili si ospitalieri.

Daca in anii "90, termenii de ""alvanos turistas"" (turist albanez) erau in Grecia preambulul unor bancuri si anecdote se pare ca in prezent vremurile s-au schimbat. Numerosi greci au optat pentru a vizita Albania iar in ultima vreme si agentiile turistice au inceput sa se intereseze de aceasta tara si sa publice ghiduri.

Poate ca acesta ar putea fi un bun inceput pentru a se debarasa de prejudecatile fata de tara vecina Greciei. Cu toate acestea, majoritatea grecilor nu stiu nimic despre Albania: nu au informatii despre dezvoltarea economica, politica, sociala.

Se nutreste convingerea generalizata ca tara ca tara vecina este saraca, cu multa criminalitate, mare coruptie si nimic mai mult. Acest lucru se datoreaza in mare masura mass-media elene dar si dezinteresului clasei politice albaneze, care nu s-a preocupat niciodata de ameliorarea imaginii ""sifonate"" a Albaniei in strainatate.

Dar, ce nu s-au preocupat sa faca guvernantii albanezi fac in prezent agentiile turistice care, ocupandu-se de marketingul Albaniei isi asigura propriile profituri. Pare straniu, dar tocmai agentiile grecesti sunt cele care s-au lansat in acest proces profitabil.

Initial, a fost o agentie greaca din Salonic care organizeaza cu incepere de anul trecut excursii de 4 si 5 zile, ce au adus profituri mari, astfel incat initiativa a inspirat si alte agentii sa-i urmeze exemplul.

Clientii, toti greci, nu sunt albanezi rezidenti in Grecia care se intorc periodic sa-si viziteze tara de origine si nu sunt nici macar albanezi care au dobandit cetatenia greaca. Au crezut cu totii ca viziteaza o tara subdezvoltata unde minimul ce li se putea intampla era sa-si vada portofelul furat.

""M-am asteptat sa vad o tara epuizata de saracie si ducand lipsa de orice"", a spus o turista greaca, care a precizat ca a gasit o tara in efervescenta, cu fluvii, lacuri si o coasta foarte asemanatoare cu cea a Greciei, cu oameni amabili si binevoitori si cu produse alimentare, mai ales painea, inca in intregime naturale.

Multe magazine vindeau produse italienesti si grecesti. Pe scurt, cele mai bune impresii despre Albania.

Opiniile care s-au format la inceputul anilor "90 au dus la convingeri eronate despre aceasta tara. S-ar putea spune ca Albania nu a fost deloc inteleasa.

Intrebati ce i-a inspirat sa viziteze Albania, toti turistii greci au spus: curiozitatea.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)