Turismul scoate Grecia din austeritate, dupa 10 ani de criza

Luni, 20 Noiembrie 2017, ora 18:08
4759 citiri
Turismul scoate Grecia din austeritate, dupa 10 ani de criza
Foto: Business24 / peisaj din insula Creta

Grecia se asteapta sa inregistreze un surplus bugetar peste asteptari in 2018, acesta urmand sa fie al treilea an consecutiv de depasire a tintei de surplus bugetar, o evolutie care ar putea ajuta la relaxarea masurilor de austeritate impuse populatiei, a declarat luni, pentru Reuters, un oficial guvernamental.

In varianta finala a proiectului de buget pentru 2018, ce urmeaza sa fie trimis marti Parlamentului, autoritatile de la Atena mizeaza pe un surplus primar, care exclude serviciul datoriei, cuprins intre 2,4% si 2,5% din PIB pentru acest an, precum si pe un excedent bugetar de 3,7% din PIB pentru anul viitor, a declarat oficialul guvernamental, sub protectia anonimatului.

Aceste cifre reprezinta o revizuire in sus a estimarilor de surplus bugetar pentru 2017 si 2018. Conform precedentei versiuni a proiectului de buget prezentata la inceputul lunii trecute, autoritatile de la Atena mizau pe surplus bugetar de 2,2% din PIB in 2017 si pe un excedent de 3,57% din PIB in 2018.

De asemenea, oficialul citat de Reuters a dezvaluit ca autoritatile elene mizeaza in acest an pe o crestere economica de 1,6%, mai mica decat avansul de 1,8% preconizat anterior, urmand ca in 2018 economia Greciei sa urce cu 2,5%, usor peste estimarile anterioare referitoare la o crestere de 2,4%. Noile estimari sunt "in linie cu asteptarile Comisiei Europene", a precizat oficialul elen.

Incepand din 2008, Grecia a fost intr-o continua recesiune, exceptand o scurta perioada de crestere inregistrata in 2014, iar cele trei acorduri de asistenta negociate cu creditorii internationali au obligat Atena sa adopte reforme dureroase care au inclus reduceri de cheltuieli si majorari de taxe. Economia Greciei este in prezent la un sfert fata de valoarea inregistrata la inceputul recesiunii.

In ultimul an, insa, economia Greciei a revenit pe crestere, gratie relansarii turismului si a cererii interne. Potrivit datelor publicate luni de Banca Centrala a Greciei, in primele noua luni ale anului veniturile din turism au crescut cu 10,3%, pana la 12,99 miliarde de euro.

Cel de al treilea program de asistenta convenit de Grecia cu creditorii internationali, acord in valoare de pana la 86 de miliarde de euro, ar urma sa expire in luna august 2018.

Grecia spera ca la acea data va fi capabila sa se finanteze singura de pe piata, chiar daca o parte dintre banii furnizati in cadrul programului de asistenta vor fi pusi deoparte si vor fi utilizati ca rezerva.

"Varianta finala a proiectului de buget prognozeaza o rezerva de lichiditati de peste 15 miliarde de euro in perioada de dupa expirarea programului de asistenta. Acesti bani vor proveni in special de la finantarea oferita de creditori, la care se vor adauga veniturile realizate de pe urma noilor emisiuni de obligatiuni derulate in 2018", a precizat oficialul guvernamental.

Parlamentul de la Atena ar urma sa voteze luna viitoare proiectul de buget pentru 2018.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#excedent bugetar Grecia, #criza grecia, #austeritate grecia , #Grecia