UE, BCE si FMI se asteapta ca Grecia sa inregistreze excedent bugetar primar in 2013 - Reuters

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 10:46
1688 citiri
UE, BCE si FMI se asteapta ca Grecia sa inregistreze excedent bugetar primar in 2013 - Reuters

Grecia si creditorii sai internationali sunt aproape de a ajunge la o pozitie comuna privind inregistrarea unui excedent bugetar primar in acest an, a declarat, pentru Reuters, o sursa din Ministerul elen de Finante, dupa intalnirea de duminica a oficialilor UE, BCE si FMI cu autoritatile grecesti.

Obtinerea unui excedent bugetar primar, inainte de plata dobanzilor, este o conditie cheie pentru Grecia, care incearca sa negocieze cu UE, BCE si FMI o noua reducere a datoriei.

"Cred ca suntem pe punctul de a ajunge la o estimare comuna, realista, ca va exista in acest an un excedent bugetar primar redus dar viabil. Inca sunt patru sau cinci probleme asupra carora inca trebuie sa cadem de acord", a declarat sursa, dupa intalnirea de duminica a oficialilor UE, BCE si FMI cu autoritatile grecesti.

De succesul evaluarii implementarii reformelor de catre autoritatile elene depinde acordarea urmatoarei transe de un miliard de euro din pachetul de asistenta financiara.

Primele semne de revenire pentru economia Greciei din ultimii patru ani

Pentru prima data in aproape patru ani, rata somajului in Grecia a scazut in trimestrul doi din 2013, a anuntat joi Oficiul central de Statistica din Grecia (ELSTAT). In perioada aprilie - iunie 2013, rata somajului a ajuns la 27,1%, in scadere fata de 27,4% in primul trimestru din 2013.

Rata somajului in Grecia aproape s-a triplat de la debutul crizei, in 2009, si ramane in continuare la cel mai ridicat nivel din zona euro, unde rata medie a somajului a scazut la 12,1% in iulie.

Cea mai recenta evaluare a progreselor inregistrate de Grecia cu implementarea reformelor de catre reprezentantii UE, BCE si FMI urmeaza sa se desfasoare cel putin pana la sfarsitul lunii octombrie.

Atena si creditorii sai sunt foarte aproape de a ajunge la o pozitie comuna privind estimarile de crestere a economiei in 2013 si 2014, sustine oficialul elen, fara a prezenta datele din prognoza.

Ministrul elen de Finante, Yannis Stournaras, a confirmat, joi, ca se asteapta la o scadere de aproximativ 3,8% al PIB-ului Greciei in acest an, fata de cea estimata anterior, de 4,2%.

Grecia spera ca o revenire pe crestere dupa sase ani de recesiune va majora veniturile guvernului si va ajuta Atena sa evite noi masuri dure de austeritate, pentru a indeplini tintele fiscale stabilite cu creditorii internationali.

Incurajat de cele mai recente date privind PIB-ul Greciei, premierul Antonis Samaras a cerut reprezentantilor UE, BCE si FMI sa nu mai solicite alte concedieri, reduceri de pensii si salarii.

Produsul Intern Brut al Greciei este in declin din trimestrul trei al anului 2008. Desi Grecia a beneficiat in ultimele luni de cresterea optimismului privind viitorul tarii, dupa ce temerile privind iesirea din zona euro s-au atenuat, economia arata putine semne de redresare, iar rata somajului a ajuns, in luna mai, la nivelul record de 27,6%.

Grecia, care in 2010 a devenit prima tara din zona euro ce a cerut ajutor extern, nu reuseste sa revina pe crestere, chiar daca a primit doua pachete de asistenta financiara totalizand 240 de miliarde de euro (318 miliarde de dolari) si o reducere a datoriei de aproximativ 100 miliarde de euro.

#excedent bugetar Grecia, #ajutor financiar grecia, #criza economica grecia, #somaj greci , #Grecia