UE si FMI cer Greciei noi concedieri, in schimbul transei de 2,8 miliarde euro

Luni, 04 Martie 2013, ora 11:44
1555 citiri
UE si FMI cer Greciei noi concedieri, in schimbul transei de 2,8 miliarde euro

Grecia a inceput, duminica, o noua runda de discutii cu reprezentantii UE, BCE si FMI, pentru a obtine luna aceasta acordarea urmatoarei transe din pachetul de asistenta financiara acordat Atenei, in valoare de 2,8 miliarde de euro, transmit AP si Xinhua.

De asemenea creditorii internationali ai Greciei vor analizat saptamana aceasta cu oficialitatile elene posibilitatea unor concedieri in sectorul public, surse anonime afirmand ca ar fi vorba de concedierea a 150.000 de angajati pana in 2015.

Duminica, reprezentantii UE, BCE si FMI au avut discutii preliminare cu oficiali de la Ministerul de Finante al Greciei privind reducerile de personal in sectorul public, dar nu s-a adoptat nici o decizie.

Trei oficiali la Ministerul de Finante al Greciei au declarat, sub protectia anonimatului, ca reprezentantii creditorilor internationali insista ca sunt necesare concedieri in sectorul public ca parte a planului de reorganizare pentru a face statul elen mai eficient.

De asemenea, inspectorii UE, BCE si FMI vor sa analizeze progresele inregistrate in procesul de privatizare, de colectare a taxelor si de recapitalizare a bancilor.

Ministrul elen de finante, Yannis Stournaras, a declarat dupa intalnirea cu reprezentantii UE, BCE si FMI: "Climatul a fost extrem de pozitiv, creditorii recunoscand eforturile facute in ultimele luni".

"Nu mai putem face concedieri", a mai afirmat Stournaras, referindu-se la presiunile creditorilor internationali de reducere a numarului de angajati in sectorul public pana in 2015.

In ultimii doi ani, a explicat ministrul elen de finante, din sectorul public au plecat aproximativ 75.000 de angajati prin pensionare, iar noua schema privind mobilitatea si estimarile referitoare la numarul celor care urmeaza sa se pensioneze ar trebui sa indeplineasca cerintele UE, BCE si FMI pana in 2015.

Conform celor mai recente estimari ale FMI, economia Greciei se va contracta cu 4,2% in acest an, dupa o cadere de 6% inregistrata anul trecut, dar va reveni in teritoriul pozitiv anul viitor, cu o crestere de 0,6%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#FMI transa Grecia, #concedieri sector stat Grecia, #imprumut UE Grecia , #Grecia