Un guvern favorabil programului UE, garantia unui viitor al Greciei in zona euro

Joi, 24 Mai 2012, ora 09:10
994 citiri
Un guvern favorabil programului UE, garantia unui viitor al Greciei in zona euro

Formarea unui guvern favorabil programului de ajustare si cu o majoritate parlamentara suficienta reprezinta cea mai buna garantie pentru un viitor prosper al Greciei in zona euro, se arata in proiectul de declaratie al sefilor de stat si de guvern din Uniunea Europeana reuniti miercuri seara la Bruxelles.

"Asteptam cu nerabdare formarea rapida a unui nou guvern care isi va asuma programul de ajustare si va avea o majoritate parlamentara suficienta pentru a implementa cu determinare reformele fiscale si structurale necesare. Aceasta este cea mai buna garantie pentru un viitor mai prosper al Greciei in zona euro", se arata in proiectul de declaratie, intrat in posesia The Telegraph.

Liderii din UE vor continua sa garanteze ca instrumentele europene sunt mobilizate pentru a reduce costurile economice si sociale ale planului de ajustare din Grecia, se mai precizeaza in document.

"Ne afirmam angajamentul pentru a proteja stabilitatea financiara a zonei euro si integritatea sa", precizeaza sefii de stat si de guvern, conform proiectului de declaratie.

Liderii din UE s-au reunit miercuri seara la Bruxelles in cadrul unui dineu informal pentru a discuta despre relansarea cresterii economice, dar si despre situatia din Grecia, intalnirea prelungindu-se pana dupa miezul noptii.

Potrivit Reuters, oficiali ai zonei euro le-au cerut statelor membre ale uniunii monetare sa pregateasca planuri de urgenta in cazul in care Grecia decide sa renunte la euro, o eventualitate despre care banca centrala a Germaniei a spus ca ar fi "controlabila".

Ministerul elen de Finante a negat ca ar exista un astfel de acord, insa ministrul belgian de finante, Steven Vanackere, a declarat inaintea summitului ca "toate planurile de urgenta (pentru Grecia) revin la acelasi lucru: a fi un guvern responsabil inseamna a anticipa chiar si ceea ce speri sa eviti".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Guvern Grecia programe UE, #Guvern Grecia zona euro, #guvern nou grecia, #Grecia Consiliu European , #Grecia