Un om de afaceri grec a gasit o solutie pentru reducerea datoriilor statului elen

Marti, 03 Iulie 2012, ora 16:47
1604 citiri
Un om de afaceri grec a gasit o solutie pentru reducerea datoriilor statului elen

Un om de afaceri grec stabilit in Statele Unite face apel la conationalii sai din diaspora sa contribuie la o fundatie caritabila al carei scop este sa cumpere si sa "ierte" obligatiunile statului elen, potrivit Bloomberg.

Peter Nomikos, mostenitorul unei companii in domeniul transportului maritim, a infiintat in Delaware fundatia Grecia Fara Datorii, care va cumpara obligatiuni grecesti si le va anula sau le va utiliza pentru reducerea gradului de indatorare a guvernului de la Atena. Donatorii din SUA vor putea beneficia de deduceri la plata impozitelor.

Datoria de stat a Greciei reprezinta aproximativ 25.000 de euro pe locuitor, insa obligatiunile grecesti se tranzactioneaza la preturi cu mult sub valoarea nominala.

Astfel, fundatia poate cumpara titluri de 25.000 de euro la un pret de circa 3.000 euro, a declarat Nomikos pentru Der Spiegel.

Grecia Fara Datorii va cumpara cat mai multe obligatiuni grecesti la preturi cat mai scazute, stergand apoi datoriile.

Printre primii oameni de afaceri care au contribuit la proiect este Vangelis Marinakis, finantatorul clubului de fotbal Olympiakos Pireu. El a donat peste 165.000 de euro, adica aproximativ 3.000 de euro pentru fiecare dintre cei 55 de angajati ai clubului, potrivit lui Nomikos, citat de Der Spiegel.

Donatiile au sosit insa si din surse neasteptate, noteaza Bloomberg. Pagina de Facebook a fundatiei arata ca peste 30% dintre donatii au venit din Germania.

#grecia datorii, #fundatie datorii Grecia, #solutie problema datorii Grecia, #cumparare obligatiuni grecesti , #Grecia