UniCredit si Societe Generale sterg datoriile Greciei. Vezi cat pierd

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 18:31
2064 citiri
UniCredit si Societe Generale sterg datoriile Greciei. Vezi cat pierd
UniCredit ii face Greciei un "cadou" de milioane

Societe Generale, care detine BRD in Romania, Assicurazioni Generali SpA si UniCredit s-au alaturat bancilor care vor sterge o parte din datoriile Greciei.

In plus, toate cele sase mari banci din Grecia (National Bank, Eurobank, Alpha Bank, Piraeus Bank, ATE Bank si Postbank) au fost de acord sa participe la schimbul de obligatiuni, relateaza Bloomberg. Acesti creditori detineau la sfarsitul lunii septembrie aproximativ 42 de miliarde de euro in obligatiuni ce pot fi sterse, conform rapoartelor companiilor.

O serie de fonduri de pensii din Grecia, care detin aproximativ 17 miliarde de euro din datoria statului, se vor alatura, de asememenea, acestei actiuni, dupa cum a declarat, astazi, ministrul de Finante grec, Evangelos Venizelos.

Scopul schimbului de obligatiuni, care va fi demarat joi, este reducerea datoriilor de 206 miliarde de euro detinute de creditori privati cu 53,5%, ceea ce va ajuta la evitarea unui default dezorganizat, care ar putea sa darame pietele si sa provoace contagiune. Guvernul grec a declarat ca, daca va fi nevoie, se va folosi de clauze colective pentru a forta detinatorii de obligatiuni sa accepte stergerea datoriilor.

Cine nu vrea sa stearga datoriile

Patrick Armstrong, managing partner la Armstrong Investment Managers din Londra, a declarat ca firma sa nu se va alatura de buna voie acestei actiuni, deoarce exista sanse "minuscule" ca obligatiunile sale, care se vor maturiza pe 20 martie, sa fie rascumparate la paritate. Daca nu se va intampla acest lucru, "ma astept sa luam parte la actiunea colectiva", a declarat acesta.

Si fondurile de pensii din Grecia care detin un volum aditional de 6 miliarde de euro in obligatiuni trebuie sa decida daca se vor alatura actiunii, a mai spus Venizelos.

Generali, cel mai mare asigurator italian, detinea datorii elene cu o valoare nominala de 2,95 miliarde de euro la sfarsitul lunii septembrie. UniCredit avea la acea data obligatiuni de 540 de milioane de euro, dupa cum arata rapoartele companiei. Societe Generale detinea 1,06 miliarde de euro in datorii suverane grecesti la 31 decembrie. Purtatorii de cuvant ai companiei au declarat ca banca planuieste sa participe la procesul de stergere a datoriilor.

Oficialii europeni ii preseaza pe investitori sa accepte pierderi de peste 70% din datoriile detinute pentru a evita o lovitura si mai mare, generata de un default necontrolat.

#datorie grecia, #obligatiuni grecia, #faliment grecia, #banci europa, #unicredit, #societegenerale , #Grecia