Va atrage referendumul din Grecia o noua criza?

Marti, 01 Noiembrie 2011, ora 10:24
1093 citiri
Va atrage referendumul din Grecia o noua criza?

Organizarea unui referendum in Grecia privind acordul incheiat la Summitul Uniunii Europene poate determina declansarea unei noi crize economice.

Premierul grec a anuntat ca pentru a pune in practica masurile de austeritate impuse de noul plan acceptat de liderii europeni are nevoie de o sustinere politica mai ampla.

"Daca va fi un referendum, putem considera in mod rezonabil ca grecii ar putea sa nu accepte masurile de austeritate. Putem trage concluzia ca aceasta va prabusi intregul pachet de carti de joc", considera analistii.

Organizarea primului referendum dupa 40 de ani a venit ca o surpriza pentru analisti intrucat este cunoscut faptul ca majoritatea grecilor (60%) nu sunt de acord cu masurile adoptate la Bruxelles.

Noua incertitudine va constitui un subiect stanjenitor pentru liderii G20 la summitul din 3-4 noiembrie, la care vor incerca sa obtina ajutorul Chinei pentru zona euro.

Specialistii sustin ca un vot negativ ar putea obliga demisia premierului si alegeri anticipate. Primele reactii la anuntul surpriza au mers de la acuzatii ca Papandreou joaca viitorul tarii si predictii de faliment, pana la indoieli privind legalitatea referendumului.

"Este greu de prezis ce se va intampla daca grecii resping planul. Va fi suficient de rau pentru Uniunea Europeana si mai ales pentru zona euro, dar va fi mult mai rau pentru Grecia", considera Christopher Pissarides, laureat al Premiului Nobel pentru economie.

"In scenariul unui vot negativ, Grecia ar declara imediat faliment. Nu ii vad ramanand in zona euro", estimeaza Pissarides.

#criza financiara Grecia, #referendum Grecia , #Grecia