Va impiedica Grecia intrarea Romaniei in zona euro?

Miercuri, 12 Mai 2010, ora 10:22
1813 citiri
Va impiedica Grecia intrarea Romaniei in zona euro?

Criza din Grecia ar putea amana momentul in care Romania si Bulgaria vor intra in zona euro, Uniunea Europeana putand impune reguli mult mai stricte pentru tarile din Europa de Est care doresc sa adopte moneda unica. 

"Am vazut aceasta situatie in cazul Sloveniei si Slovaciei, care este valabil pentru orice viitoare tara candidata. UE ar trebuie sa fie la fel de atenta in privinta tarilor din Est pe cat a fost de permisiva cu tarile din Sud. Zona euro ar trebui sa ia in considerare extinderea in momentul in care a depasit actuala criza", este de parere Jacques Rupnik, politolog, cercetator la Centrul de Studii si Cercetari Internationale (CCEI).

Problemele pe care le are Grecia au facut procesul de intrare a tarilor din Balcani in cadrul UE sa se opreasca. Experienta recenta cu Romania si Bulgaria au determinat unele state membre ale Uniunii sa fie mai reticente si mai vigilente.

"As spune ca aceasta criza elena a avut, indirect, un efect care va contribui la consolidarea neincrederii in alte tari din regiune, precum si la incetinirea procesului de aderare la zona euro a acestor tari, proces care este deja oricum mult prea lent", a continuat specialistul, intr-un interviu pentru Le Monde.

In primul rand, pentru ca Uniunea si zona euro sa se extinda, trebuie sa fie ele insele puternice din punct de vedere politic si economic.

Liderii UE au acum alte preocupari mai importante decat sa se gandeasca la extindere. Un al doilea motiv pentru care UE are anumite reticente pentru tarile balcanice ar putea fi urmatoarea Grecie.

"Grecia este o tara de aproximativ aceeasi dimensiune, cu o poveste asemanatoare si cu o cultura politica similare cu cele din alte tari balcanice. Singura diferenta este ca Grecia nu a fost un stat comunist. Fundamentele "istorice" sunt insa comparabile.

Mai mult, in Grecia, dupa 30 de ani in cadrul Uniunii, fenomenul coruptiei este in floare. Desi este nedrept sa compari cu Grecia tarile din regiune nu poti aduce cinci, sase, zece noi Grecia in UE", a adaugat politologul.

Exista insa si un paradox: unele tari balcanice sunt deja, fara ca UE sa stie, in zona euro. Este vorba de tari precum Slovenia, Muntenegru, Kosovo, care nu sunt in UE, dar care au trecut, fara o perioada de tranzitie, de la influenta marcii germane la euro. Intr-un anume fel, acestea sunt deja integrate in Europa, deoarece aceste state din fosta Iugoslavie au drept protectoare alte tari europene, care si-au adus trupele in aceste zone.

Grecia, o zona aflata sub "protectorat" european

Chiar si asa, cu probeleme similare Greciei se confrunta si alte tari din zona, cum ar fi Bulgaria, Albania, Serbia sau Bosnia. Situatia in care se afla este ca o mostenire a comunismului, statul insusi devenind ineficient si mai vulnerabile la toate fenomenele de a indeparta coruptia. O sarcina majora pentru aceste tari in pregatirea pentru intrarea in UE este recompunerea administratiei publice.

Perspectiva aderarii la Uniunea Europeana este o parghie puternica pentru reforma.

Iugoslavia, tara care s-a confruntat cu razboiul timp de un deceniu, a devenit dependenta de retelele paralele, retelele mafiote, care au ajuns sa se intrepatrunda cu aparatele de stat si puterea politica.

Si in tot acest context, Grecia ar putea deveni o zona aflata sub "protectorat" european. Este adevarat ca este un tip de protectie un pic diferit, atat timp cat, in tarile din fosta Iugoslavie, a fost o protectie impusa in urma razboiului si interventiilor militare, iar in cazul Greciei este o tutela a finantelor publice.

"Pentru mine, UE are rolul de a substitui un imperiu vizavi de Balcani, de a inlocui imperiile de odinioara folosite pentru a neutraliza conflicte intre natiunile din regiune, fiind totodata si o forma de securitate. UE este un acoperis comun, care ar trebui sa permita tuturor tarilor din aceasta regiune sa coexiste in depasirea diferentelor mostenite de la destramarea imperiilor mai mari.

Iar UE este un imperiu prescriptiv: nu esti obligat sa te alaturi, dar, daca o faci, trebuie sa impartasesti o serie de reguli, norme si chiar de valori", a conchis Jacques Rupnik.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#grecia, #zona, #euro, #economie , #Grecia