Vanatoarea de evazionisti, noul sport national in Grecia: Verifica pana si ultima taverna

Joi, 13 August 2015, ora 12:50
4065 citiri
Vanatoarea de evazionisti, noul sport national in Grecia: Verifica pana si ultima taverna
Foto: Pixabay

Speranta unui nou program de asistenta financiara ii face pe inspectorii fiscali din Grecia sa-si ia munca in serios. Pe langa valurile de turisti care se scurg spre insulele grecesti trec in goana mare roiuri de angajati ai Fiscului, porniti in cautarea evazionistilor.

In doar doua saptamani, pana pe 9 august, inspectorii fiscali au verificat 11.232 firme acordand o atentie deosebita celor din zonele turistice, unde ministerul de Finante sustine ca ilegalitatile sunt in floare, arata Bloombeg.

De la hoteluri pana la ultima taverna

Restaurante, cluburi, baruri, magazine de suveniruri si alte mici afaceri din zonele turistice ale Atenei sau din insulele Rodos si Santorini au fost luate cu asalt de inspectori.

Frenezia autoritatilor este alimentata de angajamentul premierului Alexis Tsipras, luat in fata creditorilor internationali, de a reduce drastic nivelul evaziunii din Grecia.

Evaziunea este considerata una dintre cauzele care au declansat in 2010 profunda criza a datoriilor din Grecia, iar ministrul supleant de Finante, Tryfon Alexiadis, a promis auditarea tuturor firmelor, incepand cu hotelurile de lux pana la ultima taverna.

In randul micilor intreprinzatori parerile sunt in continuare impartite, dar o usoara schimbare de mentalitate se vede.

"Asa ar trebui sa fie. Ne supunem legii, taiem bonuri si declaram veniturile. Nu poti sa tai doar 100 de bonuri intr-un restaurant cand tu deja ai servit 500 de mese", crede proprietarul unui magazin de suveniruri din Atena.

In tabara cealalta, mai multi comercianti ambulanti din Rodos au declansat o revolta spontana cand s-au trezit controlati de agentii fiscali la o sarbatoare bisericeasca din insula, relateaza ziarul Ekathimerini.

Cu ochii pe tranzactiile cash

Turismul, zona spre care Fiscul elen s-a orientat din prima, este cea mai importanta industrie din tara, contand in proportie de 17% in economia Greciei.

In primele cinci luni ale anului, veniturile generate din turism au fost in crestere cu 15 procente fata de aceeasi perioada a anului trecut, atingand 2,2 miliarde de euro, conform datelor furnizate de Banca Greciei.

Inspectorii au fost directionati catre micile afaceri de familie din orasele cu potential turistic, unde tranzactiile cu bani gheata sunt la ordinea zilei, iar nivelul evaziunii ajunge si la 54%, dupa cum afirma oficialii din Ministerul de Finante de la Atena.

Neobisnuiti sa ceara bonul fiscal, turistii straini sositi pe aceste meleaguri sunt tintele principale ale comerciantilor, mai ales ca, in cazul lor, nici nu se pune problema limitei la retragerile de numerar din bancomate.

Muli dintre ei recunosc ca nu se obosesc sa ceara bon fiscal pentru fiecare consumatie sau obiect cumparat din targurile pe care le viziteaza.

Cardurile, mai utile decat Fiscul

Pentru sistemul de colectare a taxelor din Grecia, cardurile bancare, solicitate cu febrilitate de catre eleni de la introducerea masurii de control al capitalului, s-au dovedit o adevarata mana cereasca.

Lipsa banilor cash a dus la o crestere masiva a tranzactiilor efectuate cu carduri de debit, limitand si dimensiunile fenomenului de evaziune.

Sistemul bancar electronic a inregistrat o crestere a numarului de tranzactii de 500% in luna iulie, dupa datele prelucrate de Eurobank Ergasias.

Cardurile reduc si costul de administrare a banilor lichizi, care oscileaza intre 0,1% din PIB in societatile cashless, precum cele din zona scandinava, pana la 0,4% in tarile din sudul Europei, unde banii gheata sunt mai des folositi in tranzactii.

"Platile electronice se pot dovedi utile in scoaterea la lumina a economiei subterane, estimata la 22% in Grecia", arata intr-un studiu profesorul Friedrich Schneider, de la Universitatea Linz din Austria.

"Guvernul elen a instituit un plafon maxim de 70 de euro pentru platile in numerar efectuate in zonele turistice.

Ar fi mult mai util daca s-ar recurge la stabilirea unui prag general pentru platile cash, in vederea reducerii economiei subterane si intarirea sistemului financiar", apreciaza Theodore Kalantonis, director adjunct in cadrul Eurobank.

Calculele efectuate de acesta indica o crestere a veniturilor fiscale cu aproximativ 1 miliard de euro anual in cazul aplicarii acestei masuri.

#controale Fisc Grecia, #nivel evaziune Grecia, #industrie turism, #venituri fiscale , #Grecia