Votul grecilor, mai periculos in turul doi de alegeri - Interviu Constantin Rudnitchi

Marti, 15 Mai 2012, ora 18:05
2206 citiri
Votul grecilor, mai periculos in turul doi de alegeri - Interviu Constantin Rudnitchi

Situatia din Grecia se inrautateste, pe masura ce criza politica din statul elen se accentueaza. Daca pana acum problema Greciei era strict legata de situatia economica, acum politicul este cel care ridica semne de intrebare, alegerin anticipate urmand sa fie organizate in curand.

Dupa doar cateva saptamani de la alegeri, timp in care partidele care au obtinut destule voturi pentru a intra in Parlament, nu au reusit sa cada de acord asupra formarii unui guvern, s-a anuntat organizarea de noi alegeri, in urmatoarele luni.

Constantin Rudnitchi a declarat, in cadrul unui interviu acordat Business24, ca grecii probabil nu vor vota diferit, situatia putand sa fie chiar mai rea pentru Europa, pe masura ce partidul de extrema stanga are ocazia sa castige si mai multe voturi.

Situatia se complica din cauza pozitiei puternice anti-austeritate adoptate de Syriza, partid condus de Alexis Tsipras. Acesta vrea renuntarea la masurile de austeritate si retragerea promisiunilor facute de fostii lideri greci Uniunii Europene si Fondului Monetar International, promisiuni de care a depins acordarea celei de-al doilea ajutor financiar.

Business24: Dupa mai multe luni de acalmie, s-a revenit la discutia despre iesirea Greciei din zona euro. Care este parerea dumneavoastra despre aceasta situatie?

Constantin Rudnitchi: Pe aceasta tema se discuta de un an de zile sau mai mult. Cred insa ca acum chestiunea e mai complicata, in sensul ca se amesteca factorii economici - despre care deja stim, pentru ca Grecia nu ne mai poate surprinde cu nimic in materie de probleme economice - cu zona politica. Cred ca toata Europa a avut frisoane cand a vazut rezultatele alegerilor, in sensul ca acea forta de extrema stanga a obtinut un procentaj foarte mare in alegeri.

In ce sens s-au schimbat lucrurile?

Indiferent daca se forma sau nu guvernul aceasta problema a procentajului din alegeri a extremei stangi a schimbat tonul oficialilor europeni vizavi de Grecia. Am vazut mai multe voci, de la ministrul german de Finante pana la parlamentari care spun ca daca Grecia vrea sa ramana, trebuie sa vrea si ea.

Acest tip de discurs e un avetisment pe care oficialii Europeni il dau Greciei.

In ultimele luni, situatia s-a schimbat radical. Credeti ca va parasi Grecia pana la urma, uniunea monetara?

Niciodata nu am crezut ca Grecia va iesi din zona euro sau ca va fi lasata sa iasa din zona euro. Acum incep sa cred ca in functie de evolutia unor situatii din politica si economia greceasca, nu e imposibil acest lucru.

Cred in proportie de 80% ca Grecia va ramane. In urma cu trei luni, mergeam pe 99% ca Grecia va ramane.

Politica din Grecia ingrijoreaza, iar iesirea din zona euro nu ar ajuta la nimic pentru ca ingrijorarea e legata de zona politica, nu de economica, cu care pietele si europenii se obisnuisera.

Culmea e ca si in aceste conditii nu ar ajuta cu nimic Europa daca Grecia ar fi lasata sau ar dori pana la urma sa iasa din zona euro. Situatia politica ramane la fel de complicata acolo. Daca Grecia iese din zona euro sau nu, e o problema a Europei.

S-a complicat un pic problema. In opinia mea, acea blocare a liniei de finantare catre Grecia vine tot din ingrijorari politice si nu din cele economice. Sigur, ele se leaga pentru ca ingrijorarea politica vine din faptul ca e un partid de extrema stanga, care refuza austeritatea, care refuza toata constructia pe care Europa a incercat si incearca sa o faca in Grecia.

Ati spus ca Grecia e un semnal pentru europeni. La ce va referiti?

E si un semnal pentru europeni, care e insa repetat si la un alt nivel in Franta. Daca politicienii care au pledat pentru austeritate, care au facut planuri de austeritate, se asteptau ca populatia sa ii voteze in continuare cred ca acum isi dau seama ca se inseala sau ca au sanse foarte mici. Acesta e un semnal si pentru Angela Merkel, pentru ca e limpede ca votul e popular, e democratic, si se duce catre o zona de anti-austeritate, chiar daca ea e mai dur spusa, ca in Grecia, sau mai inteligent, rational, cum este in Franta.

Partidele din Grecia nu reusesc sa cada de acord asupra unei coalitii de guvernare, alegeri anticipate urmand sa fie organizate in curand de oficialii de la Atena. Ar putea vota grecii altfel?

Cred ca ar putea sa voteze mai rau din punctul de vedere al Europei. Acel partid de extrema stanga care refuza austeritatea ar putea sa castige chiar mai mult in alegeri. Grecii au prins acum gustul acestei teme, si-au dat seama ca acesta este modul in care pot lupta cu planurile de austeritate pe care Europa le impune si poate fi un rezultat chiar mai bun pentru partidul de stanga.

Celebrul economist Paul Krugman, laureat al premiului Nobel pentru economie, scria zilele trecute pe blogul sau ca Grecia va iesi din zona euro chiar in urmatoarea luna. Cum comentati acest lucru?

Sunt mai multe voci care vorbesc despre o astfel de posibilitate. Am vazut diverse voci care spun ca Grecia va parasi zona euro saptamana aceasta, altele cred ca anul acesta. Eu totusi repet, cred in proportie de 80% in zona euro. Eu cred ca europenilor le e mai frica de necunoscutul ce presupune iesirea Greciei din zona euro, decat de necunoscutele care planeaza acum deasupra Greciei, in privinta politicilor de austeritate.

Sa nu uitam ca se discuta si despre o iesire controlata ori necontrolata a Greciei, felul in care s-ar face o astfel de iesire in termeni de control al economiei si a mecanismelor economice care ar duce la asa ceva.

Sunt multe probleme, daca ne gandim ce ar inseamna o iesire a Greciei. S-ar crea un precedent. Nu stim apoi ce se va intampla cu Portugalia, Italia, Spania. Nu stim la ce rata de schimb s-ar face aceasta schimbare, care ar fi atmosfera politica din Grecia. O forta care ar reusi sa scoata Grecia din zona euro ar fi probabil adulata de o buna parte a populatiei, dar nu stim cu ce probleme s-ar confrunta economia si bancile grecesti, economia europeana.

Avem multe zone de incertitudine, apropo de iesirea Greciei si tocmai de aceea cred ca Europa va mai gasi o solutie sa o tina pe Grecia aproape.

Multi economisti, inclusiv Krugman si Nouriel Roubini, Dr. Doom, spun ca zona euro s-ar putea destrama la scurt timp dupa ce Grecia ar parasi uniunea. Care este parerea dumneavoastra?

Sunt multe scenarii care se fac. Daca as putea sa fac o comparatie, este ca iesirea Greciei ar fi un cutremur - nu stim daca vine si tsunamiul dupa aceea. Sigur ca o iesire a Greciei ar insemna precedentul de care vorbeam. E posibil ca o iesire a Greciei sa insemne o destramare a zonei euro, dar nu stim momentan. E un drum cu multe necunoscute.

Scenariile pe care unii si le imagineaza acum si pe care le construiesc unii specialistii europeni, pot fi mult mai negre decat ne putem imagina acum.

La ce scenariu extrem va ganditi?

Zona politica ar putea fi exemplul cel mai bun. Extrema stanga de acolo ar putea sa castige alegerile si sa avem in Uniunea Europeana o zona cu accente destul de dure de extrema stanga, iar in materie de economie, sigur ca lucrurile pot fi foarte complicate. Ne gandim doar la retragerea bancilor grecesti catre Grecia si ce efecte ar putea sa aiba, ca sa nu mai vorbim de pierderile suferite de creditori.

Cred ca daca nu se va stabiliza situatia aceasta din Grecia, se cauta si o solutie de avarie si pentru tarile cu datorii suverane. Daca acum un an si jumatate in urma vorbeam de acceptarea unor pierderi, acum stam sa ne gandim daca nu cumva e momentul sa ne gandim ca datoriile suverane ale statelor trebuie sa fie amanate pe un termen ceva mai lung ca plata, sau unite si acoperite prin eurobonduri. Aceasta masura displace profund Germaniei, dar se poate ajunge aici.

E clar ca Grecia ne ofera inca o sperietura dupa multe altele.

Multi romani au depozite sau credite in euro sau legaturi cu bancile grecesti care. Ar trebui acestia sa fie ingrijorati de posibila iesire a Greciei din zona euro?

Eu inca sunt optimist si cred ca nu se va ajunge pana la iesire.

Indiferent ce ar spune Krugman, Merkel, Hollande sau orice analist din Romania, e o decizie individuala. Oamenii care sunt legati de rate, de depozite, de bancile grecesti, trebuie sa se informeze si sa ia propria decizie, pentru ca orice se poate intampla.

Fiecare poate gandi singur si poate actiona ca atare. Sigur, depozitele raman in continuare acolo. Problema e cu depozitele din bancile grecesti. Acoperirea lor va fi facuta in continuare printr-un fond de garantare care functioneaza la nivel european.

Nu stim insa ce s-ar intampla cu raportul euro-dolar. Nu pot sa dau sfaturi prea radicale, dar i-as sfatui pe toti cei care lucreaza cu bancile, cu euro, cu leii sa se informeze si sa isi ia informatiile din cat mai multe surse.

Prim ministrul Victor Ponta a declarat luni ca se intalneste cu presedintele Basescu si cu guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu pentru a gasi solutii pentru atenuarea efectelor negative in Romania, odata cu potentiala iesire din zona euro a Greciei. Ce masuri ar putea lua un astfel de grup?

La modul concret, singurul lucru pe care il poate face un astfel de grup de lucru este ceea ce poate face Banca Nationala de fapt. Sigur ca toti factorii de decizie - premierul si presedintele - e bine sa aiba o discutie pe aceasta tema, dar solutia trebuie sa vina dinspre BNR.

Solutiile sunt, in principiu de doua feluri. Crearea unor banci punte care sa preia initial eventuala problema a bancilor grecesti, precum retragerea capitalului sau chiar retragerea totala a unor banci din Romania, care sa preia administrarea in prima instanta. Si sigur, in pasul doi, e vorba de capitalizarea unor astfel de banci care ar pleca din Romania, iar aici solutiile nu sunt prea fericite. Probabil tot din fondurile BNR ar trebui sa se gaseasca bani pentru capitalizarea unor banci, tot din bani publici.

Am vazut ca si Spania a nationalizat o banca mare, una din cele mai mari. Nu ar fi nimic nou, s-au mai facut astfel de lucruri.

Nu e neaparat necesar ca bancile grecesti sa se intoarca in Grecia, dar cu siguranta ar avea nevoie de capital si atunci vechea poveste a transferului de capital. Romania isi poate spune cuvantul intr-o proportie mai mica, trebuie sa fie data o regula europeana. Romania nu are decat sa fie atenta la capitalizare si cum sa faca acea banca punte.

E posibil ca bancile grecesti care fac afaceri bune in Romania nici sa nu plece de aici. Cand vine taifunul, e posibil sa se intample insa orice.

S-a ridicat problema falimentului unor mari banci grecesti, care oricum au avut de suferit dupa restructurarea datoriei statului. S-ar putea intampla asta?

Da, de ce nu, e posibil si acest lucru. E o reactie pe care nu o putem prevedea. Care ar fi reactia unor greci care ies din zona euro sa isi schimbe economiile din euro in drahma. Daca procesul scapa de sub control, bancile pot sa aiba mari probleme.

Daca s-ar ajunge la o astfel de situatie, schimbul euro-drahma ar putea fi controlat. Si aici e o alta discutie. La cat recunosti drahma de euro, la cat se va schimba? E o discutie care cred ca va fi mai complicata decat planurile de austeritate pentru ca e importanta pentru Grecia.

Una e sa pui doua drahme la un euro, sa ai salariu de la 1.000 de euro sa ai 500 drahme si alta e sa ai 4 drahme la un euro si sa ai salariu 250 drahme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#iesire grecia zona euro, #iesire Grecia Europa, #criza economica zona euro, #efecte iesire Grecia zona euro, #posibilitate destramare zona euro , #Grecia