Zona euro si FMI au ajuns la un compromis asupra ajutorului pentru Grecia

Marti, 27 Noiembrie 2012, ora 09:09
1667 citiri
Zona euro si FMI au ajuns la un compromis asupra ajutorului pentru Grecia

Zona euro si FMI au ajuns dupa mult efort la un acord, in noaptea de luni spre marti, asupra mijloacelor de a reduce datoria Greciei si platii unui ajutor financiar mult asteptat, inghetat de luni de zile si vital pentru o tara in prag de sufocare.

Dupa o reuniune de peste 13 ore, zona euro si FMI s-au inteles ca datoria Greciei sa fie redusa la 124% din PIB pana in 2020, fata de un obiectiv initial de 120% sustinut de FMI, potrivit unui comunicat al Eurogrupului, citat de AFP.

Acest lucru reprezinta o reducere a datoriei Greciei de circa 40 de miliarde de euro pana in 2020, potrivit unei surse europene.

"FMI a vrut sa se asigure ca zona euro ia masurile necesare pentru a pune Grecia pe calea unei datorii sustenabile. Astazi, va pot spune ca acest lucru s-a facut", a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde, in timpul unei conferinte de presa ce a incheiat reuniunea Eurogrupului.

De asemenea, ministrii au decis plata unui total de 43,7 miliarde de euro, suma blocata de cateva saptamani. O prima transa de in jur de 34 de miliarde de euro va fi platita in luna decembrie. Intreaga plata va fi efectuata in trei transe in cursul primului trimestru al anului 2013.

"Acordul a fost foarte dificil", a recunoscut presedintele Eurogrupului, Jean-Claude Juncker, subliniind ca "a fost nevoie de eforturi semnificative de fiecare parte".

"Decizia va reduce fara indoiala incertitudinea si va intari increderea in Europa si in Grecia", a salutat seful Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, plecand de la reuniunea de la Bruxelles.

Pentru a reduce datoria Greciei fara a trece printr-o stergere /"haircut"/, ministrii Eurogrupului au decis un pachet de masuri.

Printre acestea se numara o reducere a ratelor dobanzii la creditele bilaterale deja consimtite Atenei, o extindere de 15 ani a perioadei de rambursare a imprumuturilor acordate Greciei si o prelungire de 10 ani pentru plata dobanzii.

Ministrii intentioneaza de asemenea sa retrocedeze tarii cel putin o parte din castigurile realizate de bancile centrale nationale si BCE cu privire la obligatiunile grecesti pe care le detin.

Ei au planificat de asemenea o rascumparare de catre Grecia de titluri de datorie, cu conditia sa nu treaca peste un anumit pret de pe piata.

Ministrii de finante ai zonei euro s-au intalnit la Bruxelles incepand de la amiaza, pentru a treia oara in doua saptamani, cu directorul general al FMI, Christine Lagarde, si presedintele BCE, Mario Draghi.

Ei au discutat deja prin telefon sambata pentru a incerca sa aplaneze diferendele asupra modului de a reduce datoria Greciei, care ar fi ajuns la 144% din PIB in 2020 fara noi masuri. Un nivel considerat inacceptabil de FMI.

Pentru institutia de la Washington, mijlocul cel mai simplu era de a sterge o parte din datoria detinuta de creditorii publici, dupa modelul pe care l-au acceptat sa-l faca bancile la inceputul anului 2012.

O solutie respinsa cu fermitate de BCE si de unele tari, in primul rand Germania. Ministrul ei de finante, Wolfgang Schauble, a repetat acest lucru luni, dezmintind indirect informatii aparute in presa germana potrivit carora el s-ar arata deschis la o stergere partiala a datoriei Greciei.

Reprezentantii zonei euro au evocat de asemenea saptamana trecuta la Paris o stergere partiala a datoriei Greciei pana in 2015, potrivit ziarelor Welt am Sonntag si Der Spiegel duminica.

La Atena, primul ministrul grec Antonis Samaras, care a vorbit la telefon luni cu mai multi lideri europeni pentru a gasi o solutie la reuniunea de luni a Eurogrupului, a salutat imediat acordul.

"Totul a mers bine. Toti grecii impreuna, ne-am luptat /pentru aceasta decizie/ si maine incepe o noua zi pentru toti grecii", a salutat primul ministru.

"Pentru zona euro, este un adevarat test asupra credibilitatii noastre, capacitatii noastre de a lua decizii privind problemele cele mai dificile", a estimat la randul sau comisarul european pentru afaceri economice, Olli Rehn.

#zona euro ajutor Grecia, #FMI ajutor Grecia, #datorii Grecia zona euro , #Grecia