Coalitie anti-Beijing? India ofera un credit de 500 milioane dolari pentru inarmarea Vietnamului

Luni, 05 Septembrie 2016, ora 11:39
6916 citiri
Coalitie anti-Beijing? India ofera un credit de 500 milioane dolari pentru inarmarea Vietnamului
Foto: Su-27flanker.com

Premierul indian Narendra Modi a semnat un acord de sprijin in domeniul Apararii pentru Vietnam, oferind tarii din sud-estul Asiei o linie de credit de 500 milioane dolari in vederea modernizarii armatei.

Acordul semnat de Modi si omologul sau Nguyen Xuan Phuc, la sfarsitul saptamanii trecute, la Hanoi, ar putea reprezenta o discreta alianta anti-Beijing, in contextual in care Vietnamul si China isi disputa acerb drepturile teritoriale din Marea Chinei de Sud, relateaza IB Times.

In total, India si Vietnam au semnat 12 acorduri de cooperare, cu ocazia vizitei la Hanoi a premierului Modi, dar acordul de cooperare militara se distinge ca fiind cel mai important din acest pachet.

Aceasta si prin prisma cresterii cheltuielilor de inarmare a Vietnamului, in ultimul an, cu aproape 700%, ca urmare a tensiunilor existente in relatia cu China, conform datelor furnizate de Institutul International de Cercetari pentru Pace Stockholm.

Atat India, cat si Vietnamul au granite comune cu China si reclama tensiuni existente pe teritorii precum zona himalayana sau Marea Chinei de Sud.

In trecut, cele doua tari au avut un acord similar, limitat la 100 milioane dolari, semnat la sfarsitul anului 2014, dar, in cursul acestui an, oficialitatile de la New Delhi si-au exprimat intentia de a livra rachete supersonice BrahMos de productie interna in Vietnam si alte 4 state din regiune pentru a bloca tendintele expansioniste ale Chinei.

Conform analistilor militari, Vietnamul isi consolideaza treptat forma militara in scopul de a asigura protectia unei zone de 200 mile nautice in Marea Chinei de Sud, aceeasi pe care Beijingul o reclama ca apartinandu-i de drept si pe care incearca sa o militarizeze prin construirea unor insule artificiale.

Oficialii de la Hanoi se arata interesati de achizitia unor avioane de lupta performante si a unor noi sisteme de rachete care sa se adauge flotilei de sase submarine de tip kilo achizitionate din Rusia.

Pachetul acordurilor de cooperare semnat intre India si Vietnam include sectoare precum: Sanatatea, securitate cibernetica, Aparare, constuctia de nave, sprijin in misiunile ONU si impartasirea informatiilor navale strategice.

#tensiuni Asia Sud Est, #armata Vietnam, #disputa Marea Chinei de Sud, #vanzari armament India , #India