Economia G7 va fi devansata de primele sapte mari economii emergente

Vineri, 07 Ianuarie 2011, ora 17:21
1718 citiri
Economia G7 va fi devansata de primele sapte mari economii emergente

PIB-ul combinat al statelor din G7 va fi devansat de cel al primelor sapte mari piete mergente pana in 2032, in conditiile in care criza financiara accelereaza transferul de putere la nivelul economiei mondiale, potrivit companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers.

China va depasi in acelasi an Statele Unite, devenind cea mai mare economie din lume, se arata intr-un raport al PricewaterhouseCoopers, transmite Bloomberg.

Statele emergente au scos lumea din recesiunea provocata de criza bancara din tarile dezvoltate, iar economia Chinei a trecut anul trecut pe locul al doilea la nivel mondial, inaintea Japoniei.

Raportul se adauga altor estimari potrivit carora natiunile aflate in dezvoltare vor sustine cresterea economiei mondiale in urmatoarele decenii, in frunte cu China si India.

"Aceasta noua dominatie a Chinei si Indiei, cu populatiile lor numeroase, reprezinta o revenire la normele istorice anterioare revolutiei industriale din secolele 18 si 19", afirma in raport economistii John Hawksworth si Anmol Tiwari.

Revolutia industriala a conferit putere economica Europei Occidentale si Statelor Unite, dar acest transfer temporar este pe cale sa fie inversat, au aratat ei.

In 2009, PIB-ul combinat al celor sapte state emergente analizate, respectiv China, India, Brazilia, Rusia, Indonezia, Mexic si Turcia (E7), a fost echivalentul a 35% din PIB-ul G7.

Pana in 2020, aceasta pondere va ajunge la circa 70% din PIB-ul G7, iar pana in 2050 va fi cu 64% mai mare, potrivit raportului.

In 2032, economia Braziliei va deveni mai mare decat cea a Germaniei, in timp ce India va eclipsa Japonia in 2028.

"Cresterea rapida a pietelor de consum din marile economii emergente, asociata cu dezvoltarea rapida a clasei de mijloc vor furniza noi oportunitati pentru companiile occidentale.

In schimb, daca aceste companii vor continua sa se concentreze pe pietele din America de Nord si Europa Occidentala, vor juca un rol tot mai mic", au aratat cei doi economisti.

Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Își încalcă Lagarde mandatul? Șefa BCE, val de critici cu privire la declarațiile legate de tranziția verde a economiei
Ultima postare publică făcută de Christine Lagarde pe rețelele sociale a declanșat un nou val de comentarii critice din partea europenilor. Lagarde este acuzată că face declarații care...
#economie, #g7, #state emergente, #pib, #recesiune , #India