Economia Indiei a crescut cu 5,8% in T1

Vineri, 29 Mai 2009, ora 12:52
2293 citiri
Economia Indiei a crescut cu 5,8% in T1

Economia Indiei a crescut in primul trimestru cu 5,8% in termeni anuali, peste asteptari, pe fondul cheltuielilor guvernamentale si activitatii din sectorul constructiilor, au aratat datele publicate vineri de institutul de statistica, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

Economistii se asteptau ca cea de-a treia economie asiatica sa creasca cu 5% in cele trei luni incheiate pe 31 martie.

Actiunile companiilor listate la bursa si rupia s-au apreciat pe fondul optimismului investitorilor, in contextul in care coborarea dobanzii cheie si pachetele de stimuli financiari care s-au ridicat la 7% din produsul intern brut (PIB) au protejat India fata de cea mai severa recesiune mondiala.

Ministrul finantelor Pranab Mukherjee a promis saptamana aceasta sa creasca cheltuielile pentru construirea de noi drumuri si porturi, in cadrul bugetului din iulie.

"Rata cresterii economice nu este suficient de puternica pentru a crea locuri de munca pentru toti. Trebuie luate multe masuri, care implica mai ales sporirea cheltuielilor bugetare.

Cum vor fi finantate acestea, este adevarata problema", a declarat un economist.

Cresterea economica peste asteptari din primul trimestru, in linie cu evolutia PIB-ului din cele trei luni anterioare, marcheaza un alt semn ca cea mai grea perioada a recesiunii globale a fost depasita.

Productia industriala din Japonia a urcat in aprilie pana la cel mai mare niveld in ultimii 56 de ani, in timp ce increderea consumatorilor britanici a crescut in mai pana la cel mai mare nivel din ultimul an.

"Cea mai dificila perioada prin care a trecut economia Indiei a trecut", a declarat un economist. De asemenea, vanzarile auto si productia de ciment, electricitate si petrol se imbunatatesc.

Vinzarile de masini au urcat in India cu 4,2% in aprilie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce crescusera cu 1% in martie.

Productia de ciment a crescut cu 10,1% in martie, iar cea de electricitate cu 5,9%, potrivit datelor guvernamentale. 

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#buget, #economie, #investitori, #pib, #productie , #India