India acuza tarile dezvoltate ca pun piedici acordului pentru liberalizarea comertului mondial

Luni, 28 Iulie 2008, ora 15:07
1224 citiri
India acuza tarile dezvoltate ca pun piedici acordului pentru liberalizarea comertului mondial

India a acuzat, luni, marile tari dezvoltate ca blocheaza un acord la negocierile de la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC), respingand acuzatiile Statelor Unite, care au reprosat acelasi lucru Indiei si Chinei, relateaza AFP. "Cei care blocheaza ciclul sunt marile tari dezvoltate, care isi sustin propriile lor interese comerciale si incearca mai degraba sa isi amelioreze prosperitatea decat sa se concentreze asupra scaderii saraciei", a declarat, pentru AFP, ministrul indian al comertului si industriei.


La reuniunea de la Geneva a celor 153 de state membre ale OMC, numarul doi al misiunii americane la Geneva, David Shark, a acuzat New Delhi si Pekin ca au redeschis discutia asupra compromisului negociat penibil la sfarsitul saptamanii trecute.


"O economie emergenta de prim ordin, India, a respins initial pachetul de propuneri, iar apoi s-a distantat o alta economie emergenta importanta, China", a afirmat David Shark, potrivit textului discursului, obtinut de AFP.


"Noi nu blocam negocierile", a spus Kamal Nath.


"Exista o vointa de progres si ma astept la progrese in toate sectoarele", a adaugat Nath, care a subliniat ca "pentru moment nu exista o problema specifica a Indiei. Problemele se refera la 100 de tari".


Kamal Nath insusi a criticat Statele Unite si a afirmat ca Washingtonul "vrea sa obtina dublul subventiilor acordate in prezent. Ceea ce spun americanii se traduce astfel: vrem sa avem dreptul sa ne dublam subventiile, dar nu le vom tripla. Voi ce ne dati in schimb?"


Purtatorul de cuvant al OMC, Keith Rockwell nu a vrut sa spuna care va fi data la care se va ajunge la o concluzie in negocierile incepute in 21 iulie, care vizeaza ajungerea la un acord in cadrul negocierilor incepute la Doha, in noiembrie 2001, pentru liberalizarea comertului mondial.