Marea greva a bijutierilor: Piata de aur din India zdruncinata serios

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 09:01
2615 citiri
Marea greva a bijutierilor: Piata de aur din India zdruncinata serios

Bijutierii si comerciantii de produse din aur din India au incheiat vineri, dupa 21 de zile, greva nationala in care se aflau. Piata din India, care este cel mai mare importator si consumator a metalului pretios, a fost data peste cap.

Producatorii indieni se asteapta la o crestere a cererii pentru produse din aur, dar importurile nu vor creste suficient de mult pentru a readuce stocurile la nivelul cererii, scrie The Economic Times.

Producatorii de bijuterii de aur din India au fost in greva nationala, cea mai mare din ultimii sapte ani, din cauza unor taxe din domeniu. Greva, lansata in data de 17 martie, a pornit in contextul in care Guvernul indian a decis ca taxa de import pe aur sa urce la 4%, de la 2%, pentru lingouri si monede, dupa ce o dublase in ianuarie.

In plus, Guvernul a decis ca taxa pe minereul de aur concentrat sa fie dublata la 2%, in timp ce acciza pe aurul rafinat sa ajunga la 3%, de la 1,5%. S-a impus si o noua acciza de 1% pentru bijuteriile de aur non-branded.

Producatorii din domeniu cereau eliminarea acestei taxe.

Dupa ce greva a incetat, stocurile de produse din aur au devenit insuficiente pentru cererea de pe piata din India. Exista un stoc de inventar de aproximativ 10 tone de aur, care va fi folosit pentru a veni in intampinarea cererii, a declarat presedintele Asociatiei Aurului din Bombay, Prithivraj Kothari.

Reprezentantii Asociatiei spun ca achizitiile de profil ar putea sa scada cu 35% anul acesta, in conditiile in care Guvernul indian a anuntat majorarea taxei de import pentru aur, pentru a doua oara in acest an, generand cresterea pretului de retail al aurului cu aproape 6,3%.

Cresterea cererii va crea o presiune suplimentara asupra bijutierilor, in conditiile in care incepe sezonul festivalelor si casatoriilor in India.

Greva din India a coincis cu faptul ca in perioada ianuarie-martie importurile de aur din India au scazut cu 56%, pana la 125 de tone, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Bachhraj Bamalwa, presedintele federatiei All India Gems & Jewellery, a declarat ca industria aurului pierde aproape zece miliarde de rupii (199 de milioane de dolari) zilnic din cifra vanzarilor, din cauza grevei.

Potrivit Cabinetului indian, importurile de aur ale tarii ar putea sa scada la 38 de miliarde dolari in anul fiscal care a inceput la 1 aprilie, de la 58 de miliarde dolari in anul precedent.

#piata aur india, #importuri aur India, #greva aur India , #India