Rivalul asiatic al Chinei: India, o super-putere in 2030

Luni, 19 Decembrie 2011, ora 08:05
4403 citiri
Rivalul asiatic al Chinei: India, o super-putere in 2030

Contrar asteptarilor, nu Africa ci India ar putea fi principalul rival al Chinei pe pozitia de super-putere economica in zona Asiei de Sud in anii 2025-2030.

Pe cat de numeroasa este, pe atat de mare este gradul de saracie al populatiei indiene, o treime din aceasta traind cu un dolar pe zi, iar doua treimi din populatie isi duce existenta cu mai putin de un dolar. PIB-ul/locuitor este de 1.000 de dolari/an, fapt ce plaseaza India pe locul 132 in lume, potrivit Forbes.

Cu toate acestea, India are marele avantaj de a detine o populatie tanara, spre deosebire de toate celelalte state ale lumii, unde procesul de imbatranire apasa destul de greu asupra economiilor.

In India, populatia sub 25 de ani reprezinta 50% din totalul populatiei, iar in 2025, potrivit unor studii, persoanele de peste 65 de ani vor reprezenta doar 6% din populatia statului asiatic.

Forta de munca tanara si ieftina care atrage investitorii straini reprezinta principalul atu al Indiei. Pe de alta parte, India este unul din marii exportatori de forta de munca ieftina in economiile dezvoltate.

Cu toate acestea, populatia tanara numeroasa va constitui in perspectiva anilor 2030 un excedent de forta de munca, intrucat domeniile prioritare in care se investeste in India - informatica, biotehnologie si industria farmaceutica- sunt cele care nu folosesc un numar mare de angajati.

Chiar daca peste 25 de ani India va avea avantajul demografic, aceasta se va confrunta cu doua mari probleme: dependenta energetica si cea alimentara.

In ceea ce priveste resursele energetice, cercetatorii sunt de parere ca in 2030 cererea de energie a Indiei se va dubla, ajungand pana la 90% in cazul petrolului si 50% in cazul gazului. Fapt pentru care, autoritatile statului indian mizeaza pe descoperirea de resurse interne de gaz care sa permita asigurarea celeilalte jumatati din necesar.

Omul de afaceri roman, Ovidiu Tender, care detine o companie de exploatare a resurselor minerale, Prospectiuni, a precizat ca isi doreste sa investeasca masiv in state inca nedezvoltate din punct de vedere economic, dar care detin forta de munca ieftina si resurse minerale bogate. Din acest punct de vedere, India poate fi o Cutie a Pandorei pentru omul de afaceri.

"Vreau ca Prospectiuni sa fie o companie de talie mondiala. Avem activitati si in America de Nord, vrem sa ajungem si in Africa de Sud, India, Pakistan si Cambodgia. Ca dotare tehnica suntem la acelasi nivel cu cea mai mare companie de profil din lume", a mai spus acesta.

"Handicapul" Indiei: alimentatia

In ceea ce priveste problemele alimentare, un raport al confederatiei Oxfam, citat de BBC, trage un semnal de alarma in privinta preturilor la alimentele de baza.

Potrivit raportului, acestea vor ajunge la un nivel de 180% fata de preturile actuale, pana in 2030, daca liderii mondiali nu vor lua masuri pentru reformarea sistemului global de alimentatie.

In ceea ce priveste India, statul a devenit independent din punct de vedere al cerealelor pentru hrana, devenind un exportator agricol important. Exporturile sale consta in bumbac, iuta, ceai si minereuri. Cu toate acestea, preturile materiei prime au crescut foarte mult si in aceasta tara.

Guvernul indian a suspendat planul ce prevedea deschiderea sectorului sau de comert cu amanuntul pentru marile lanturi internationale de hypermarketuri. Prin faptul ca a abandonat liberalizarea sectorului comertului cu amanuntul pentru a permite investitiile straine in retail, India ar putea avea o mare problema in viitor.

Cercetatorii se asteapta ca pana in 2030, consumul de produse alimentare in India sa creasca cu 1,2%/an. In ultimii ani, India s-a confruntat cu o inflatie anuala a preturilor la alimente de 18%.

#economie india 2030, #india putere mondiala 2030, #criza alimentara india, #export india, #pib locuitor india , #India