Rusii construiesc nave de razboi in India - comanda uriasa de fregate stealth

Joi, 16 Iulie 2015, ora 11:35
8911 citiri
Rusii construiesc nave de razboi in India - comanda uriasa de fregate stealth
Foto: Wikimedia

Moscova a ales un partener nou pentru constructia fregatelor de razboi Talwar destinate flotei militare a Indiei.

Raspunzand cerintei premierului Narendra Modi de a activa programul "Made in India", rusii au acceptat sa construiasca navele intr-un santier naval indian ales de ei.

Asa se face ca santierul Pipavav, detinut de corporatia Anil Ambani Reliance Group, va sparge recordul inregistrat de sectorul privat de constructii navale din India, urmand sa primeasca o comanda ce ar putea depasi 3 miliarde de dolari, arata reporterii ziarului indian The Economic Times.

4 fregate moderne

De la inceputul acestui an, premierul Modi a negociat intens cu Kremlinul contractul care vizeaza constructia a 3 sau patru noi fregate Talwar, dotate cu tehnologie Stealth pentru marina militara a Indiei.

Oficialul de la New Delhi a insistat ca acestea sa fie construite in santierele navale din tara, pentru a revitaliza sectorul constructiilor navale, iar rusii au acceptat atata timp cat li s-a permis sa isi aleaga partenerul in proiect.

Moscova a inspectat mai multe santiere navale din India, printre care si Larsen & Toubro, fondat de danezi, alegand totusi varianta unui parteneriat cu Pipavav.

Saptamana trecuta, Alexander Fomin, seful Serviciului Federal pentru Tehnica Militara din Rusia a confirmat initierea parteneriatului cu constructorul indian.

Contractul se va derula in baza unui acord interguvernamental, acesta avand sansa de a fi semnat in cursul acestui an fiscal, comanda urmand sa fie onorata in urmatorii 6 pana la 8 ani.

Viceamiralul P Murugesan a confirmat ca navele vor fi construite in baza programului "Made in India", dar a precizat ca deocamdata comanda nu a fost inaintata partenerilor de la Moscova.

Doua dintr-o lovitura

Guvernul premierului Modi a initiat programul "Made in India" inca din august anul trecut, iar contractul cu Rusia inseamna o dubla lovitura.

In primul rand, scopul programului viza crearea de locuri de munca, cresterea veniturilor si incurajarea participarii companiilor private in dezvoltarea industriei de Aparare din India.

In acest scop, oficialii de la New Delhi au decis inclusiv limitarea investitiilor in achizitii de tehnica militara de peste hotare.

Pe de alta parte, noile fregate cu tehnologie stealth reprezinta o dotare de ultima ora pentru Fortele Navale indiene. India a mai cumparat in trecut sase frigate Talwar, ultima fiind livrata in 2013.

De atunci insa, rusii au mai adaugat noi piese de armament si tehnologie pe navele de lupta din clasa Talwar.

Santierul naval Pipavav a fost selectat in urma unei inspectii facute de oficiali din guvernul de la Moscova, constructorul avand in executie in acest moment o comanda de vase de patrulare pentru marina indiana.

"Suntem gata sa efectuam transferul de tehnologie pentru constructia acestor nave in santierul Pipavav. Noile vase vor fi diferite si mult mai moderne fata de fregatele din clasa Talwar pe care le-am livrat pana acum" a confirmat Alexei Dikiy, director de tehnica militara in cadrul United Shipbuilding Corporation din Rusia.

#industrie navala India, #industrie Aparare India, #parteneriat Rusia India, #comanda fregate Talwar Rusia , #India