Vodafone a ajuns la un accord cu Essar

Vineri, 16 Martie 2007, ora 08:53
1071 citiri

Grupul britanic Vodafone a anuntat, joi, ca a incheiat o intelegere cu grupul indian Essar pentru a obtine controlul operational asupra celui de-al patrulea mare grup de telefonie mobila indian, Hutchison Essar, informeaza Reuters.

Essar, un conglomerat indian implicat in domenii precum producerea otelului, cel petrolier sau naval, detine 33% din Hutchison Essar, in care Vodafone a consimtit, luna trecuta, sa achizitioneze un pachet majoritar de actiuni, pentru 11,1 miliarde de dolari.
Essar a cerut, anterior, conducerea in comun a companiei, starnind temeri ca planul Vodafone de a intra pe piata de telefonie mobila cu cea mai rapida crestere din lume nu va decurge usor.

Actiunile Vodafone s-au apreciat, joi, cu 1,1%, pana la peste 135 de pence.
Vodafone, care cumpara pachetul de control de la Hutchison Telecommunications International, din Hong Kong, a anuntat ca noua companie indiana va fi redenumita Vodafone Essar si isi va comercializa serviciile in India, sub marca Vodafone.

Acordul ii da Essar posibilitatea de a-si vinde actiunile companiei Vodafone, pentru cinci miliarde de dolari, intre al treilea si al patrulea an de la incheierea intelegerii, care va fi finalizata in cateva saptamani.

Ca alternativa, Essar ar putea vinde actiunile pe care le detine in Vodafone Essar si care valoreaza intre unu si cinci miliarde de dolari tot companiei Vodafone, dar la un nivel mai ridicat, evaluat independent.

Vodafone a mai anuntat ca il va numi pe vicepresedintele de la Essar, Ravi Ruiaas, in functia de presedinte al Vodafone Essar, in timp ce directorul executiv de la Vodafone, Arun Sarin va deveni vicepresedinte.

"Essar a jucat un rol cheie pentru transformarea afacerii intr-unul dintre principalii operatori de telefonie mobila din India. Asteptam sa fructificam aceasta experienta si sa lucram cu partenerii nostri, pe masura ce compania intra intr-o noua etapa de crestere", a mai spus Sarin.

Achizitia, pe care Sarin, nascut in India a calificat-o drept una "de revenire acasa", este a treia mare achizitie a Vodafone, iar grupul, acuzat de unii investitori ca a platit prea mult pentru achizitii in trecut, vrea sa le demonstreze acestora ca a ajuns la un acord rentabil cu India.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)