75 miliarde dolari pentru dezvoltarea sectorului petrolier irakian

Vineri, 29 Iunie 2007, ora 11:16
866 citiri

Irakul va avea nevoie de 75 miliarde dolari pentru a-si dezvolta sectorul petrolier, de trei ori mai mult decat suma estimata initial, a declarat un expert guvernamental, relateaza RIA Novosti.

Irakul intentioneaza sa isi majoreze capacitatea de productie pana la sase milioane barili pe zi, insa momentan produce doar doua milioane de barili pe zi din cauza atacurilor teroriste.

Un fost ministrul al petrolului si actual consilier al guvernului irakian pe probleme de energie, Tamer Gazban, a declarat ca daca numarul atacurilor teroriste impotriva infrastructurii petroliere va scadea, productia s-ar putea ridica pana la 2,8 milioane barili pe zi pana la sfarsitul anului 2007.

In anii de razboi, blocadele economice si violenta care a afectat Irakul de la invazia trupelor americane in martie 2003 a sistat aproape in totalitate activitatea sectorului petrolier.

In ciuda eforturilor guvernamentale, productia nu s-a ridicat inca la nivelul inregistrat inainte de razboi, de 2,2 milioane barili pe zi.

Irakul are cele mai mari rezerve petroliere din lume dupa Arabia Saudita, ridicandu-se la 112 miliarde barili.


<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)