Bugetul propus de Bush ar putea accentua disputa dintre Casa Alba si Congres

Luni, 04 Februarie 2008, ora 11:15
1175 citiri
Bugetul propus de Bush ar putea accentua disputa dintre Casa Alba si Congres

Presedintele american George W. Bush va propune luni un buget de 3.000 miliarde dolari, ce ar putea accentua disputa dintre Casa Alba si Congresul condus de democrati pe tema finantarii razboiului din Irak, a reducerii taxelor si a slabirii economiei, scrie Reuters.

In timp ce Congresul si Casa Alba coopereaza pentru un proiect de 150 miliarde dolari pentru ajutarea economiei, bugetul propus de presedinte, ultimul al administratiei sale, prevede o adancire a deficitului economic ce ar putea inrautati perspectiva economica.

Avand in vedere pericolul unei recesiuni si pachetul costisitor de stimuli economici, expertii se intreaba daca Bush poate reduce cheltuielile si daca va reusi sa echilibreze bugetul pana in 2012. De asemenea, se indoiesc ca presedintele va convinge Congresul sa faca permanente reducerile de taxe pe care le-a introdus si care urmeaza sa expire in 2010.

Un analist din cadrul Brookings Institution, Jason Furman, a declarat: "Nu cred ca planul de reducere a cheltuielilor va fi adoptat sau ca se va face o schimbare a taxelor". "in ultimul an cu presedintie si Congres democrat, nu cred ca acest bugetul va avea o viata lunga", a adaugat acesta. .

Vincent Reinhart, un fost oficial al bancii centrale americane, Federal Reserve, care este in prezent cercetator in cadrul American Enterprise Institute, considera ca actualele conditii economice nu sustin proiectele lui Bush.

"Este din ce in ce mai greu sa intruneasca criteriile de reducere a deficitului si asta va face dificil ca permanentizarea reducerii taxelor sa fie aprobata", a spus acesta.

Pentru a incerca sa atenueze ingrijorarile in randul republicanilor, care au criticat faptul ca a permis mari majorari ale cheltuielilor in cea mai mare parte a mandatului sau, Bush urmareste sa reduca majoritatea cheltuielilor interne ce nu sunt destinate apararii, pentru a economisi aproximativ 208 miliarde dolari din programele de sanatate in urmatorii cinci ani.

Reducerea programelor de sanatate Medicare si Medicaid, destinate batranilor, persoanelor cu dizabilitati si persoanelor sarace, a starnit furia democratilor, care au transmis ca planul lui Bush este gresit si au promis ca vor riposta.

Bush va propune o majorare de 20 miliarde dolari in urmatorii cinci ani in cadrul unui proiect ce prevede asigurarea medicala a copiilor din familiile sarace.

Anul trecut, Bush a respins legislatia Congesului democrat prin care finantarea aceluiasi program ar fi fost majorata cu 35 miliarde dolari in urmatorii cinci ani. Bush a sugerat atunci o crestere cu 5 miliarde dolari.

Casa Alba planuieste, de asemenea, sa solicite un buget de 515 miliarde dolari pentru Pentagon si alte 70 miliarde dolari pentru finantarea razboiului din Irak in primele luni din anul fiscal 2009.

Casa Alba va solicita apoi mai multe fonduri pentru razboi, o miscare ce probabil ii va infuria si mai mult pe democrati, care l-au acuzat pe Bush ca mascheaza adevaratele costuri ale razboiului pentru ca nu le detaliaza in buget.

Pentru anul fiscal 2008, care a inceput la 1 octombrie 2007, Bush a cerut pentru razboiul din Irak suma de 190 miliarde dolari. Congresul a aprobat insa numai 70 miliarde dolari si a preferat sa retina fondurile pentru a evalua progresele si pentru a incerca din nou sa intocmeasca un calendar de retragere a trupelor, manevra la care Bush se opune.

In plus, Casa Alba vrea sa solicite miliarde de dolari in plus pentru a intari securitatea la frontiere, o miscare menita sa ajute republicanii care urmaresc expulzarea a aproximativ 12 milioane imigranti ilegali din Statele Unite.

Departamentul de Securitate Interna a anuntat ca vor sa cheltuiasca 775 milioane dolari pentru construirea de garduri pentru granite, 440 milioane dolari pentru angajarea si antrenarea agentilor de frontiera si 3 miliarde dolari in alte cheltuieli.

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.