Cat castiga Statul Islamic din comertul cu petrol

Vineri, 23 Octombrie 2015, ora 11:51
3686 citiri
Cat castiga Statul Islamic din comertul cu petrol
Foto: Wikimedia

Gruparea terorista Statul Islamic (ISIS) colecteaza lunar aproximativ 50 de milioane de dolari din vazarea pe piata neagra a petrolului extras din regiunile controlate din Siria si Irak.

Masinaria de facut bani a teroristilor pare sa fi scapat intacta pana acum, in ciuda raidurilor aeriene, dupa cum recunosc recunosc oficialii americani si serviciile de spionaj irakiene, aminteste Business Insider.

O industrie vie

Vanzarile de petrol, cea mai importanta sursa de venit a gruparii teroriste, este principalul motiv pentru care jihadistii reusesc sa isi pastreze influenta in asa-zisul califat care acopera diverse regiuni din Siria si Irak.

Banii s-au dovedit suficienti pentru a carpi infrastructura din zona si a asigura loialitatea mercenarilor recrutati din diverse colturi ale lumii, califatul Statului Islamic avand acum o vechime de un an, in ciuda luptelor derulate cu celelate forte rebele din regiune si a raidurilor efectuate de avioanele americane.

Gruparea terorista a reusit chiar sa importe echipament modern si sa aduca specialisti straini care sa mentina sondele in functiune, chiar daca in ultimele luni serviciile de spionaj ale Statelor Unite au incercat sa reduca nivelul de asistenta acordat jihadistilor.

Unul dintre oficialii americani implicati in combaterea activitatilor comerciale ale Statului Islamic a definit intretinerea campurilor petroliere din zonele controate de teroristi drept "o operatiune sofisticata".

Este probabil si una dintre cauzele pentru care bombardamentele americane nu au reusit sa distruga definitiv infrastructura operationala din campurile de extractie controlate de ISIS.

Washingtonul a purtat deja cateva discutii cu guvernul de la Ankara, existand temeri ca echipamentul de extractie si specialistii angajati de ISIS provin din Turcia sau tranziteaza teritoriul acestei tari.

Pret de dumping

Traficantii de petrol aflati in legatura cu celulele gruparii teroriste profita pentru a cumpara petrol la un pret si de cinci ori mai scazut decat cel al pietei.

Petrolul vandut de ISIS are preturi de maxim 35 de dolari, dar in unele cazuri teroristii sunt dispusi sa vanda barilul si cu 10 dolari, sustin agentii serviciilor de securitate din Irak.

De cele mai multe ori, petrolul vandut de teroristi se revarsa pe piata din Turcia.

Pana la declansarea operatiunilor aeriene ale coalitiei interrnationale, teroristii transportau petrolul cu cisterne mari, in convoaie masive, dar mai nou se prefera cisternele de mici dimensiuni si rute alternative prin care petrolul este expediat catre destinatar.

Se estimeaza ca Statul Islamic ar produce zilnic 30.000 de barili in campurile de extractie din Siria, cantitatea fiind livrata imediat traficantilor de petrol turci.

Ibrahim Bahr al-Oloum, un fost oficial din ministerul Petrolului din Irak, crede ca o alta cantitate de 10.000-20.000 de barili este extrasa zilnic din sondele aflate lanjga orasul Mosul.

Al-Oloum sustine ca petrolul irakian extras de teroristi nu mai este expediat catre piata neagra din Turcia. In schimb, teroristii il livreaza in Siria, unde se pare ca au injghebat si cateva rafinarii.

Oficialii irakieni cred ca ISIS reuseste sa colecteze din traficul lunar cu petrol o suma cuprinsa intre 40 si 50 milioane de dolari, iar teroristii au chiar si un "ministru de Finante" care gestioneaza aceste sume.

O retea bine structurata

Un raport al acestuia, interceptat de fortele de securitate din Irak, arata ca din cele 253 de puturi de petrol aflate sub controlul ISIS in Siria, 161 sunt functionale.

Raportul "ministrului" al-Rakaaez sustinea ca 275 de ingineri si 1.107 de muncitori sunt angrenati in mentinerea functionala a puturilor.

Daniel Glaser, unul dintre analistii Trezoreriei americane sustine ca veniturile anuale ale teroristilor ating 500 milioane de dolari, bani produsi numai din vanzarea petrolului.

Alte sute de milioane de dolari provin din "taxele" pe care teroristii le iau de la comerciantii din zona, mai spune Glaser.

O rezerva importanta de bani a asigurat-o si lovitura data in seifurile bancii de stat din Mosul, Glaser estimand ca banca centrala a Irakului avea acolo depozite intre 500 de milioane si 1 miliard de dolari.

Granite blocate

Turcii par sa fi luat in serios avertismentul Washingtonului. Ankara a raportat ca, pana la sfarsitul lunii septembrie, a interceptat 3.319 convoaie cu petrol venind din Siria.

Din 2011 si pana in prezent, Turcia a reusit sa confiste 5,5 milioane de litri de petrol pus in vanzare de teroristii din Siria pe piata neagra din regiune.

Oficialii irakieni cred ca o parte din petrolul produs de teroristi este vandut si in regiunea autonoma kurda, dar acest lucru este infirmat de membrii Parlamentului kurdo-irakian.

Cu toate acestea, alte activitati comerciale, printre care si traficul de arme, sunt infloritoare intre locanicii din Kurdistan si acolitii teroristilor ISIS.

15 persoane printre care si oficiali ai armatei locale din Kurdistan au fost arestate recent sub suspiciunea de a intretine legaturi cu gruparea jihadista.

Bombardamentele, singura solutie

Raidurile aeriene declansate la sfarsitul lunii trecute de Rusia nu au vizat pana acum puturile de petrol exploatate de teroristi.

Cu toate acestea, bombardamentele par sa fie singurul mod in care militantii ISIS pot fi lasati fara fonduri.

In martie, membrii gruparii au fost impiedicati sa preia controlul asupra unui important camp petrolier de la langa Kirkuk-Irak printr-un baraj de artilerie care i-a gonit din zona.

Alte puturi din Sinjar au fost abandonate de ISIS de teama unor raiduri aeriene, sustin agentii serviciilor secrete irakiene.

Dar jihadistii au invatat sa fie mobili. Micile rafinarii sunt instalate in trailere si purtate dintr-un loc in altul. Cand se lovesc de probleme tehnice apeleaza la ingineri petrolisti din Turcia sau din Kurdistanul autonom.

Plata acestora este cuprinsa intre 300 si 1.000 de dolari/zi, in functie de dificultatile tehnice cu care se confrunta. Irakienii sustin ca omul care se afla in spatele recrutarii specialistilor s-ar numi Haji Diaa, dar nu dau mai multe detalii despre acesta.

Inclusiv plata petrolului vandut pe piata neagra nu se face direct, in acest scop fiind folosite femei membre ale gruparii din Istanbul sau Ankara, in speranta ca acestea nu vor atrage atat de mult atentia asupra lor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#piata neagra petrol, #petrol teroristi ISIS, #finante Statul Islamic , #Irak